Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Nyoshul Khen Rinpotxé

Nyoshul Khen Rinpotxé

(Tibetà སྨྱོ་ཤུལ་མཁན་པོ་འཇམ་དབྱངས་རྡོ་རྗེ་)

 

Nyoshul Khen Rinpotxé

Nyoshul Khen Rinpotxé o Nyoshul Khenpo Jamyang Dorje (1932-1999) va ser un mestre tan consumat de Dzogchen, i tal autoritat en els ensenyaments de Longchenpa, que els seus deixebles ho consideraven com Longchenpa en carn i os. Va ser el mestre de molts dels lamas de la generació més jove, així com de diversos mestres budistes occidentals. Es va convertir en un dels mestres més volguts de Sogyal Rinpotxé.

 

Biografia

Nyoshul Khenpo Jamyang Dorje va néixer en 1932 a la regió Derge de Kham a Tibet. La seva mare i la seva àvia, una deixebla del mestre Nyoshul Lungtok, van fomentar el seu interès en el Dharma i, a l’edat de cinc anys, va ingressar en un monestir local del llinatge Sakya. Llavors va estudiar amb Rigdzin Jampal Dorje, va rebre ensenyaments de Mahamudra i va començar la formació de 12 anys de khenpo, que va finalitzar a l’edat de vint-i-quatre anys. També va dominar els Sis Iogues, el Lamdre, el Kalachakra i el Chöd, i va passar molts anys estudiant en el monestir de Katok, combinant tot aquest temps els seus estudis amb retirs de meditació i pràctica intensiva. Khen Rinpotxé va comptar amb vint-i-cinc grans mestres com els seus gurus principals, d’entre els quals el més central en la seva vida va ser Shedrub Tenpe Nyima, la reencarnació de Nyoshul Lungtok. D’ell, des dels disset anys en el monestir de Nyoshul, va començar a rebre els ensenyaments de Longchen Nyingtik i, en particular, el Gran Llinatge Oral de les Instruccions Essencials (en tibetà མན་ངག་སྙན་བརྒྱུད་ཆེན་མོ་, Mengak Nyengyü Chenmo) de Dzogchen. Aquest es va convertir en el llinatge especial de Nyoshul Khen Rinpotxé, un llinatge que es remuntava al Buddha primordial en una línia ininterrompuda, a través de mestres tan extraordinaris com Khenpo Ngakchung, Nyoshul Lungtok, Patrul Rinpotxé, Jigme Lingpa, Longchenpa, Vimalamitra, i Padmasambhava. Nyoshul Khen Rinpotxé va transmetre aquests ensenyaments a alguns deixebles pròxims, així com a alguns dels més grans mestres i sustentadors del llinatge de la seva època.

 

En 1959 es va escapar per molt poc de Tibet. A l’Índia, les condicions eren dures i la seva vida oscil·lava entre extrems, al principi mendigant als carrers de Calcuta i vivint entre els sadhus, i després donant apoderaments a grans assemblees per a lamas encarnats. Va rebre ensenyaments de Dudjom Rinpotxé, Dilgo Khyentse Rinpotxé i el setzè Karmapa, i van ser molts mestres eminents que li van sol·licitar servir com khenpo en els seus monestirs. A principis dels anys setanta, va romandre durant molts anys en el monestir de Penor Rinpotxé en Mysore, al Sud de l’Índia, i més tard va donar ensenyaments en l’àrea de Kalimpong, on va caure malalt i va ser cuidat per la família de Kangyur Rinpotxé. Seguint el consell de Lopön Sönam Zangpo, es va casar amb Damchö Zangmo. Va viatjar a Suïssa per a rebre tractament mèdic, i a continuació va romandre durant vuit anys en la zona de Dordonya a França, on va impartir ensenyaments en el retir de tres anys que aquí es va dur a terme.

En millorar la seva salut, li van arribar invitacions des de molts llocs. Va viatjar a l’Índia, Nepal, Taiwan, França, el Regne Unit, Suïssa, Alemanya i els Estats Units per a donar ensenyaments. Va establir la seva residència en Thimpu, Bhutan, on tenia molts estudiants. Va visitar Tibet dues vegades, amb Dilgo Khyentse Rinpotxé en 1990, i més endavant amb Penor Rinpotxé en 1992. Va escriure la decisiva història del Dzogchen Nyingtik, que conté les biografies dels mestres del llinatge, i una recopilació extraordinària de cançons poètiques de realització.

Nyoshul Khenpo va morir a França a l’agost de 1999. Ningú que ho hagi conegut podrà oblidar la seva extraordinària presència o l’esperit amb el qual ensenyava, que encarnava tan perfectament l’alleujament i la immensitat insondables de Dzogchen.

 

Publicacions de las Ensenyances de Nyoshul Khen Rinpotxé

Ensenyances per a aprofundir

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de la Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Nyoshul Khen Rinpoche de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Nyoshul_Khen_Rinpoche)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’abril de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.

Subscriu-te a la newsletter

Rebràs periòdicament informació de les nostres activitats

Subscriu-te a la newsletter

Confirma la teva subscripció fent clic en l'enllaç que rebràs per correu!