Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Chokgyur Dechen Lingpa

Chokgyur Dechen Lingpa

(Tib. མཆོག་གྱུར་བདེ་ཆེན་ཞིག་པོ་གླིང་པ་, Chokgyur Dechen Shigpo Lingpa

Chokgyur Dechen Shikpo Lingpa (1829-1870) va ser un dels grans tertöns [1] i una emanació del Príncep Murub Tsenpo. Va ser contemporani de Jamyang Khyentse Wangpo i Jamgön Kongtrul, i a qui, igual que a Khyentse Wangpo, se li van confiar set transmissions especials. [2]

Les seves revelacions Terma, el Chokling Tersar (Nous Termas de Chokgyur Lingpa), inclouen el Tukdrub Barche Künsel, el Zabtik Drolchok, el Lamrim Yeshe Nyingpo, els Set Cicles Profunds i les Tres Classes de la Gran Perfecció. Profundes ensenyances pensades per als nostres temps, les seves revelacions són conegudes per incloure pràctiques que són alhora concises i fàcils d’aplicar.

Chokgyur Dechen Lingpa

Vida

Chokgyur Lingpa va néixer a Sangyal (Tib. གསང་རྒྱལ་; cat. Victòria Secreta), a la base de la muntanya sagrada Namkhadzö (Tib. ནམ་མཁའ་མཛོད་; cat. Termas del Cel) a la província de Nangchen, el desè dia del sisè mes de l’any del bou de la terra (9 d’agost de 1829). Es diu que Chokgyur Lingpa va ser l’última reencarnació del príncep Murub Tsenpo,[3] segon fill del rei del Dharma Trisong Detsen. Considerat en el seu llinatge com l’últim dels cent tertöns principals, a Chokgyur Lingpa se’l considera com el tertön destinat als nostres temps, amb ensenyances particularment potents per a la nostra època. De fet, una de les característiques úniques de les seves revelacions és que inclouen moltes pràctiques breus que són fàcils d’aplicar i comprendre, la qual cosa les fa molt adequades per als nostres atrafegats temps.[4]

Chokgyur Lingpa va ser també un dels tertöns més prolífics del segle XIX. Les seves revelacions, juntament amb els seus materials de suport auxiliar, abasten més de quaranta volums de càrregues (Tib དཔེ་ཆ་, càrrega; cat. text de Dharma) tibetanes. També inclouen els tres tipus de pràctiques que qualifiquen a un tertön com un “gran tertön”: pràctiques relacionades amb Guru Rinpotxé, la Gran Perfecció i Avalokiteshvara (Tib. བླ་, la  རྫོག་, dzog, ཐུགས་, thug). Chokgyur Lingpa, a més, era posseïdor de les set transmissions, com es va predir en el seu cicle de Termas, les Tres Seccions de la Gran Perfecció:

El llinatge oral ininterromput que prové de les escriptures,
els profunds Termas Actuals i els profunds Termas de la Ment,
els Termas redescoberts i els Termas recollits,
els Termas de la Visió Pura i els Llinatges Murmurats —
el riu que flueix d’aquestes set transmissions,
el destí anunciat del rei i el seu fill,
portarà honor a les ensenyances en temps degenerats.
Seran profunds i de gran abast, estenent-se més enllà de la llum del sol.

El rei i el fill que aquí s’esmenten són Trisong Deutsen i Murub Tsenpo, els qui es van reencarnar respectivament com Jamyang Khyentse Wangpo i Chokgyur Lingpa. De fet, al llarg de la seva activitat com a descobridor de Termas, Chokgyur Lingpa va estar estretament associat amb les dues figures al capdavant del moviment  Rimé no sectari, a saber, Jamyang Khyentse Wangpo i Jamgön Kongtrül Lodrö Thaye, els qui van participar en molts dels seus descobriments de Termas i escrits.[5] Aquests tres mestres estaven relacionats entre si com a mestre i deixeble, cadascun considerant als altres dos com a gurus.

Chokgyur Lingpa va morir en 1870, havent passat de l’anonimat a obtenir un gran renom com tertön en la seva curta vida de quaranta-un anys. Després de la seva defunció, Jamyang Khyentse Wangpo va tenir una visió en la qual va veure a Chokgyur Lingpa com el bodhisattva Pema Nyingpo (Tib. པདྨ་སྙིང་པོ་; cat. Essència de Lotus) a la seva pròpia terra pura acabada de crear ”Pema Khebpe Shingkham” (Tib. པདྨ་ཁེབས་པའི་ཞིང་ཁམས་; cat. El Regne Cobert de Lotus).[6] El llinatge de les seves revelacions, el Chokling Tersar, ha estat transmès ininterrompudament pels molts grans mestres que han estat els sustentadors del seu llinatge, i també per la seva línia familiar i la seva línia de reencarnació. El Chokling Tersar encara és àmpliament reverenciat i es practica avui dia en diversos monestirs de l’Índia, el Tibet i Nepal.[7]

Revelacions

Chokling Tersar

 

Les Tres Seus de Chokgyur Lingpa [8]

La Seu de la Ment: el Monestir de Mindröl Norbu Ling, a Neten

La Seu del Cos: el Monestir de Karma Gön, a Chamdo

La Seu de la Paraula: el Monestir de Kela, a Riwoche

 

 

Notes

 1. Segons Tulku Thondup, un “gran tertön” és un revelador de Termas que ha descobert ensenyances relacionades amb tres categories de pràctiques: Guru Rinpotxé, Avalokiteshvara i La Gran Perfecció. Hidden Teachings of Tibet: An Explanation of the Terma Tradition of the Nyingma School of Buddhism, 71.
 2. [Nota del Traductor] Les Set Transmissions Especials (Tib. བཀའ་བབས་བདུན། ca bab dun) són: (1) kama: la transmissió contínua de sutra i tantra; (2) sa ter: Termas de la terra; (3) yang ter: Termas redescoberts; (4) gong ter: Termas de la ment; (5) nyen gyü: transmissió oral; (6) dak ngang: revelacions mitjançant visions o “visions pures”; (7) je dren: revelacions de memòria. (De: Rigpa Wiki, Seven authoritative transmissions.)
 3. Es va profetitzar que Murub Tsenpo renaixeria com un tertön 13 vegades, sent l’última la seva encarnació com Chokgyur Lingpa. Així, a la seva biografia de Chokgyur Lingpa titulada The Breeze That Carries the Auspicious Melody [La Brisa que Porta la Melodia Auspiciosa], Jamyang Khyentse Wangpo cita la següent profecia presa d’un dels Termas de Chokgyur Lingpa, The Basic framework for the Sadhanas of Profound Auspicious Coincidence, [El Marc Bàsic per a les Sadhanas de Profunda i Auspiciosa Coincidència] (Tib. རྟེན་འབྲེལ་ཟབ་མོའི་སྒྲུབ་ཐབས་མདོ་ཆིངས་ tendrel sabmoi drubthab doching), que s’entén que concerneix a Chokgyur Lingpa: “Els Profunds Termas ocults en els Tresors del Cel / no romandran allí, sinó que seran revelats per un home amb aspiracions. / Lhase, aquesta serà la teva última encarnació.” Jamyang Khyentse Wangpo, The Breeze That Carries the Auspicious Melody, en The Great Tertön, 264.
 4. Encara que han aparegut molts tertöns des de Chokgyur Lingpa, aquest últim és considerat dins del seu llinatge com l’últim dels tertöns principals. Aquesta afirmació està recolzada per diverses profecies, així com per les declaracions d’alguns dels contemporanis de Chokgyur Lingpa. Així, el mestre de llinatge contemporani Orgyen Tobgyal Rinpotxé va explicar: “A totes les principals cròniques de la vida de Padmasambhava, en les quals dóna prediccions detallades per al futur, Guru Rinpotxé anuncia que Chokgyur Lingpa serà l’últim dels cent tertöns principals a aparèixer en benefici dels éssers. Jamyang Khyentse Wangpo ha dit que, com a últim en la línia, l’activitat de Dharma de Chokgyur Lingpa per a beneficiar als éssers no pot ser igualada per la suma de tots els seus predecessors”. En El Gran Tertön, 163.
 5. De fet, una vegada que es revelen els Termas, sovint encriptats, han de descodificar-se i escriure’s. Jamgön Kongtrül i Khyentse Wangpo van ajudar molt a Chokgyur Lingpa en aquesta tasca, com es mostra en la seva biografia, The Breeze That Carries the Auspicious Melody [La Brisa que Porta la Melodia Auspiciosa]. Jamyang Khyentse Wangpo, The Breeze That Carries the Auspicious Melody, en The Great Tertön, 253-324.
 6. En The Great Tertön, 309.
 7. Al Nepal, els Termas del Chokling Tersar [Els Nous Termas de Chokgyur Lingpa] es practiquen principalment en els monestirs de Shechen i Ca-Nying Shedrub Ling, així com en el convent de Nagi a Kàtmandu i a la regió de Nubri. A l’Índia, es practiquen principalment en el monestir de Pema Ewam Chögar Gyurme Ling a Bir. Al Tibet, encara es practiquen en les principals seus de Chokgyur Lingpa, a saber, els monestirs de Neten (Tib. གནས་རྟེན་) i Kela (Tib. ཀེ་ལ་) a Kham.
 8. En The Light of Wisdom, Vol. I, 286.

 

   

  Ensenyances per a aprofundir

   

   

   

  Crèdits

  Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
  de l’original Chokgyur Dechen Lingpa de Rigpa Wiki.
  (https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Chokgyur_Dechen_Lingpa)
  Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al novembre de 2022.

  Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
  Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
  o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.