Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tara

Tara

(Sànscrit: Tārā; tibetà: སྒྲོལ་མ་, Drolma)

Tara, ‘La que allibera’ – una deïtat femenina associada amb la compassió i amb l’activitat il·luminada. Existeixen diferents formes de Tara, com les Vuit Tares que Protegeixen de la Por i les Vint-i-una Tares, però les més populars són la Tara Verda, que s’associa principalment amb la protecció, i la Tara Blanca, que s’associa amb la longevitat.

 

Tara Verda

 

L’origen de la Tara

Es diu que la Tara es va manifestar per primera vegada a partir de les llàgrimes vessades per Avalokiteśvara.

Sogyal Rinpotxé escriu en “El libro tibetano de la vida y de la muerte”:

“En la seva infinita compassió, [Avalokiteśvara] va fer el vot d’alliberar a tots els éssers sensibles dels sofriments dels diferents regnes del saṃsāra, i va formular la següent pregària davant els buddhes de les deu direccions: “Que pugui ajudar a tots els éssers, i si alguna vegada em canso d’aquesta gran obra, que el meu cos es destrueixi en mil trossos”. En primer lloc, es diu, va descendir als regnes infernals, i després va anar ascendint gradualment, passant pel món dels esperits famolencs, i així successivament fins a arribar al regne dels déus. Una vegada aquí, va girar la vista cap avall i consternat va descobrir que, encara que havia salvat a innombrables éssers de l’infern, continuaven caient-hi d’altres éssers en número igualment incalculable. Això el va sumir en la més profunda tristesa, i per un instant gairebé va perdre la fe en el noble vot que havia fet, de manera que el seu cos va esclatar en mil trossos. En la seva desesperació, Avalokiteśvara va demanar ajuda a tots els buddhes, que van fer cap a socorre’l des de totes les direccions de l’univers, en forma d’un suau torb de flocs de neu, segons diu un text. Amb el seu gran poder, els buddhes van tornar a reunir els trossos, i a partir de llavors Avalokiteśvara va tenir onze caps i mil braços, i un ull al palmell de cada mà, com a símbol d’aquesta unió de saviesa i mitjans hàbils que és la marca de l’autèntica compassió. Sota aquesta forma, era fins i tot més resplendent que abans i dotat de més poder per a ajudar a tots els éssers, i la seva compassió es va tornar fins i tot més intensa tot repetint una vegada i una altra aquest vot davant tots els buddhes: “Que no assoleixi l’estat final de buddha fins que tots els éssers conscients assoleixin la il·luminació”.

Hom conta que fruit del seu dolor davant els sofriments del saṃsāra li van caure dues llàgrimes dels ulls, llàgrimes que, per la benedicció dels buddhes, es van convertir en les dues Tares. Una és la Tara en la seva forma verda, que és la força activa de la compassió, i l’altra és la Tara blanca, que és l’aspecte maternal de la compassió. El nom Tara significa “la que allibera”; la que ens transporta a l’altra riba de l’oceà del saṃsāra.” [1] 

Tara Blanca

Textos

La referència més antiga de Tara trobada en un text és el Mañjushri mula kalpa, que va sorgir entre els segles V i VIII, on s’esmenta Tara en algunes dels maṇḍales. Les següents referències escrites es troben en el kangyur tibetà.

  • El Tantra de Tara, font de totes les diferents activitats.
  • El Sūtra de Tara que protegeix de les vuit pors.
  • Els cent vuit noms de Tara.

 

Les categories de les sādhanes de Tara

Segons Jetsün Kushok Chimey Luding, les sādhanes de la Tara són pràctiques de Kriya Tantra o s’originen en el Kriya Tantra. Algunes d’elles, com a Lloança a les vint-i-una Tares, només impliquen una visualització frontal, mentre que unes altres, com per exemple Chime Pakme Nyingtik, també integren un acte-visualització. En qualsevol cas, és important respectar els requisits de puresa de la pràctica de Kriya Tantra a través de la neteja, evitant menjar carn, etc. És per això que —agrega Jetsün Kushok— les pràctiques de Tara, i especialment les pràctiques de Mañjushri, es realitzen millor a primera hora del matí abans d’haver menjat qualsevol tipus de carn.

 

Notes

[1] [Nota del Traductor] Pàgines 465-466.

Ensenyances per a aprofundir

Vídeo: “Mantra de Tara Verda” – Imee Ooi

PDF: “Lloances a les 21 Taras” – en format pecha

Vídeo: “Lloances a les 21 Taras” Lama Tenzin Sangpo i Ani Choying Drolma

PDF: “Els beneficis de recitar les Lloances a les 21 Taras” Lama Lhundrup Rigsel

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Tara de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Tara)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’abril de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.