Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Vidyadhara

Vidyadhara

(Sànscrit vidyādhara; tibetà རིག་འཛིན་ rigdzin)

 

Humkara, un dels vuit vidyadharas de l’Índia

Si bé vidyadhara o rigdzin, es tradueix sovint com a “posseïdor de consciència-rigpa”, cal tenir precaució. Mentre que el terme tibetà rigdzin sí que pot significar “posseïdor de consciència-rigpa”, el terme sànscrit equivalent vidyādhara, no. La raó és que la paraula sànscrita vidyā té una gamma de significats o accepcions diferents de la seva contrapart tibetana rigpa (tibetà རིག་པ). El terme sànscrit vidyādhara pot referir-se a dues coses:

  1. En la mitologia índia i la literatura dels sutras es refereix principalment a un esperit alat amb poders màgics. [1]
  2. En la literatura dels tantras es refereix a un practicant que ha adquirit habilitats extraordinàries a través dels seus assoliments en les pràctiques tàntriques.

Dins de la tradició Dzogchen, des del segle XIV aproximadament, el terme tibetà rigdzin s’usava per a descriure a algú que, segons Dilgo Khyentse Rinpotxé, roman constantment en l’estat de consciència pura de rigpa. Així, depenent del context, hi ha tres significats possibles per al terme tibetà:

  1. Un esperit alat (especialment dins de la literatura tibetana primerenca)
  2. Un consumat practicant tàntric amb habilitats extraordinàries
  3. Un iogui Dzogchen consumat (especialment en la literatura tibetana posterior)

L’ús actual, prenent el terme tibetà rigdzin com a referència quan es refereix a un iogui Dzogchen consumat, i traduint-lo, per inferència de les altres dues accepcions de significat equivalent, com vidyādhara, és un error.

Notes

[1] Per a conèixer una història en la qual estigui involucrat aquest ésser espiritual cal veure, per exemple: Robert Decaroli: Haunting the Buddha: Indian Popular Religions and the Formation of Buddhism. (Oxford: Oxford University Press, 2004): 41.

Ensenyances per a aprofundir