Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Rigpa

    Rigpa

     (Sànscrit vidyā; tibetà རིག་པ་, rigpa)

 

Rigpa és una paraula tibetana que, en un sentit general, significa “intel·ligència” o “consciència”. No obstant això, en el context del Dzogchen, les ensenyances més elevades de la tradició budista del Tibet, ‘rigpa’ té una connotació més profunda: ‘la naturalesa essencial de la ment’. El conjunt de les ensenyances del Buddha es dirigeixen a comprendre-ho: la nostra naturalesa suprema, l’essència més profunda, l’estat d’omnisciència o il·luminació; una veritat universal, primordial, que transcendeix tot límit, que va més enllà de la pròpia religió.

Rigpa és el distintiu especial del Dzogchen. En Treasury of Precious Qualities, Jigme Lingpa diu:

Rigpa, que transcendeix la ment ordinària, [1]

és el distintiu especial del Dzogpachenpo natural.

Dodrubchen Jigme Tenpe Nyima va escriure: “En general, en les instruccions del Dzogchen, els aspectes profunds i especials són infinits. El punt clau, no obstant això, és la diferenciació entre la ment ordinària i rigpa.”

Subdivisions

Les ensenyances Dzogchen esmenten diversos aspectes de rigpa, com, per exemple:

 

    • Rigpa de la base (en tibetà གཞིའི་རིག་པ་, shi’i rigpa) que actua com la base per a tot el samsara i el nirvana i és idèntica a la llum clara subtil. Aquesta és la consciència pristina que un experimenta al moment de la mort, però no durant l’estat ordinari de vigília. És d’aquesta consciència d’on sorgeix la consciència fundacional.
    • Rigpa essencial (en tibetà ངོ་བོའི་རིག་པ་ ngowo rigpa). La ment fonamental i innata de la llum clara es considera la naturalesa de la ment, o l’arrel última de la consciència. De la mateixa manera que una llavor de sèsam està impregnada d’oli de sèsam, quan hi ha una consciència clara i conscient, es diu que està impregnada de rigpa de llum clara. Aquest aspecte de rigpa, aquesta llum clara “interna” és al que se’n diu rigpa essencial.
    • Rigpa resplendent (tibetà རྩལ་གྱི་རིག་པ་ tselgyi rigpa) Les ensenyances de Dzogchen són molt precises i distingeixen entre la base de l’ésser i les aparences d’aquesta base; rigpa resplendent és rigpa present en les aparences que sorgeixen de la base. És un aspecte de rigpa que només es pot identificar i experimentar quan els nivells més bastos de la ment i els pensaments conceptuals estan actius. En aquest punt, l’experiència de la ment innata fundacional de la llum clara ha ‘cessat’ (‘cessat’ en el sentit que ja no és més un objecte directe de la pròpia experiència). No obstant això, fins i tot existeix una qualitat definitiva de claredat i consciència que és present en els estats més bastos de consciència. Aquest tipus de llum clara que s’experimenta com una qualitat present en tots aquests estats és la ‘rigpa resplendent’.
    • Rigpa de presència espontània que tot ho abasta (tibetà ལྷུན་གྲུབ་སྦུབས་ཀྱི་རིག་པ lhundrub bubkyi rigpa).

Notes

[1] [Nota del traductor] En el context del Dzogchen, la ‘ment ordinària’ (en sànscrit citta, chita; en tibetà སེམས sem), que també se’l denomina per alguns com a ‘ment dualista’, es contrasta i distingeix de ‘rigpa’. (Traduït de Ordinary mind en Rigpa Wiki www.rigpawiki.org/index.php?title=Ordinary_mind.)

Ensenyances per a aprofundir

Vídeo: «Descansa en la gran paz natural» – Nyoshul Khen Rinpoche

Video: «Describiendo la naturaleza de la mente primordial» – Tulku Urgyen Rinpoche

Video: «Tulku Urgyen Rinpoche en Nagi Gompa» – Tulku Urgyen Rinpoche

 

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de Rigpa (https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Rigpa)
Ground rigpa (https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Ground_rigpa)
y Effulgent rigpa (https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Effulgent_rigpa).
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al juny de 2022.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.