Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Dzogchen

Dzogchen

(Sànscrit Mahāsaṅdhi o Atiyoga; Tibetà རྫོགས་པ་ཆེན་པོ་, dzogpachenpo o dzogchen)

 

El Buddha Primordial Samantabhadra

Dzogchen o Dzogpachenpo es tradueix com la “Gran Perfecció” o “Gran Completitud”. La pràctica de Dzogchen és el corrent de saviesa més antiga i directa dins de la tradició budista del Tibet. Sogyal Rinpoche ho descriu com “l’essència del cor de tots els camins espirituals i el cim de l’evolució espiritual d’un individu”[1]. Com una manera de realitzar la naturalesa més íntima de la ment, la qual cosa realment som, el Dzogchen és la manera més clara, més efectiva i rellevant per al món modern.

 

Què és el Dzogchen?

El Dzogchen és l’ensenyament final i la suprema, així com ​​el cor dels ensenyaments de tots els buddhas. Encara que generalment s’associa amb l’Escola Nyingma o l’antiga escola de budisme tibetà fundada per Padmasambhava, al llarg dels segles mestres de totes les diferents escoles han practicat el Dzogchen com la seva pràctica més essencial. Els seus orígens es remunten a abans de la història humana i no es limita al budisme, ni al Tibet, ni tan sols a aquest món nostre, ja que està registrat que ha existit en tretze sistemes mundials diferents.

‘Dzogchen’ és una abreviatura de la paraula tibetana Dzogpachenpo. ‘Dzogpa’ significa ‘complet’ o ‘el final’; ‘chenpo’ significa ‘gran’. Es tradueix normalment com a ‘Gran Perfecció’, però això pot implicar una perfecció que ens esforcem per aconseguir, un viatge cap a una meta de Gran Perfecció, i aquest no és el significat de Dzogchen. Dzogchen s’explica com a Base, Sendera i Fruit, i des del punt de vista de la Base de Dzogpachenpo, és l’estat perfecte en si mateix de la nostra naturalesa primordial, el qual no necessita ‘perfeccionar-se’, perquè ha estat perfecte sempre, des del principi, com el cel. No és creat, sinó que s’aconsegueix espontàniament.

Tradicionalment, ‘Dzogchen’ es remunta a dos termes sànscrits originals. El primer és Mahasandhi, que significa la comunió de tot o la quinta essència, cosa que significa que Dzogchen és l’essència mateixa, “la flor i nata” del cor de tots els ensenyaments. Per tant, moltes dels ensenyaments es coneixen com ‘Nyingtik’ o ‘Essència del cor’, per exemple, el Longchen Nyingtik.

El segon terme és Atiyoga, que significa ‘ioga primordial’; ‘Ati’ indica el cim, cim o zenit. Té el sentit d’escalar una muntanya, arribar al cim i tenir una visió de tot, perquè el Atiyoga o Dzogchen se situa en la cúspide de la presentació típica Nyingmapa del camí budista, com són els Nou Yanas o vehicles, amb els tres Tantras interns especials de la tradició Nyingma: Mahayoga, Anuyoga i Atiyoga. El Atiyoga, zenit de tots els yanas, representa la culminació de l’evolució espiritual d’un individu, el punt on s’han travessat totes les disciplines i camins espirituals. En temps recents el terme ‘Maha Ati’ també s’ha utilitzat en comptes de ‘Dzogchen’ per mestres com Chögyam Trungpa Rinpoche.

 

Llinatge

Mestres del llinatge Dzogchen, d’una thangka Longchen Nyingtik

El llinatge de Dzogchen es remunta des del Dharmakaya Samantabhadra fins al Sambhogakaya: les cinc famílies de buddhas i Vajrasattva, que són un reflex del propi Samantabhadra. Aquest és el llinatge de la Transmissió mental directa (en tibetà རྒྱལ་བ་དགོངས་བརྒྱུད་ gyalwa gong gyü). Vajrasattva es va aparèixer al primer mestre humà, Garab Dorje, que va néixer en Oddiyana, ho va empoderar i li va indicar que escrivís els Tantras Dzogchen. La transmissió després va passar a Mañjushrimitra, Shri Singha i Jñanasutra a través de la Transmissió de signes dels Vidyadharas (en tibetà རིག་འཛིན་བརྡ་བརྒྱུད་ rigdzin dóna gyü), i es va continuar al Tibet per Padmasambhava, Vimalamitra i Vairotsana. El llinatge a partir de Padmasambhava d’ara endavant es considera com el llinatge de la Transmissió oral (tibetà གང་ཟག་སྙན་བརྒྱུད་ gangzak nyen gyü). [2]

Les ensenyances Dzogchen

El primer mestre humà de Dzogchen, Garab Dorje

La font principal dels ensenyaments de Atiyoga o Dzogchen és el Buddha Primordial Samantabhadra. Mentre que l’arrel del Dzogchen són els 6.400.000 versos o shlokas, es diu que els veritables tantras són 22.000. El Dzogchen es pot classificar en gyü, lung i mengak. Gyü són els tantras, lung (sànscrit agama) la clarificació dels tantras i mengak (sànscrit upadesha) és la instrucció experiencial impartida pel mestre.

 

Les Tres Sèries

Els 6.400.000 versos dels tantras Dzogchen van ser dividits per Mañjushrimitra en tres categories o sèries:

  1. la sèrie de la ment (tibetà སེམས་སྡེ་ semde),
  2. la sèrie de l’espai (tibetà ཀློང་སྡེ longde), i
  3. la sèrie de la Instrucció Secreta o Essencial (tibetà མན་ངག་སྡེ་ mengakgde).

 

Shri Singha va dividir encara més el Mengakde en quatre cicles: extern, intern, secret i més íntim, insuperable. L’essència del Mengakde són els ensenyaments de Nyingtik, “Essència del cor”, i entre els cicles Nyingtik més importants es troben el Vima Nyingtik, que Vimalamitra va ensenyar al Tibet; el Khandro Nyingtik, que Padmasambhava va ensenyar al Tibet; i el Longchen Nyingtik, l’essència dels ensenyaments Dzogchen del gran mestre Longchenpa, revelades per Jigme Lingpa. Molts practicants de Nyingtik al Tibet van obtenir el cos d’arc de Sant Martí. El Semde i Longde es van transmetre al Tibet principalment per Vairochana i Vimalamitra, i el Mengakde per Vimalamitra i Padmasambhava. Aquestes tres categories s’ensenyen per a adaptar-se a les capacitats o disposició (kham) dels practicants individuals. Per exemple, l’ensenyament del Semde és apropiada per a algú que té una inclinació més intel·lectual o analítica, mentre que el Longde és més apropiada per a una persona que se sent més atreta per la naturalesa i inclinada cap a la simplicitat.

Els ensenyaments que posen més èmfasi en la condició natural de la ment (sem kyi ne luk), van ser classificades per Mañjushrimitra com Semde, la categoria de la ment. Hi ha vint-i-un tantras principals del Semde, exemplificats pel tantra Kunje Gyalpo. Cinc van ser traduïts al tibetà per Vairotsana, i tretze es van traduir més tard per Vimalamitra, Nyak Jñanakumara i Yudra Nyingpo. Els ensenyaments del Longde es caracteritzen per emfatitzar la “absència d’esforç”. El tantra principal de Longdé és el Longchen Rabjam Gyalpo. En el Mengagde, que és superior tant al Semde com al Longde, hi ha molts textos, principalment els Disset Tantras del Cicle essencial insuperable en el Nyingma Gyübum; el principal d’ells és el tantra arrel de la reverberació del so (tibetà སྒྲ་ཐལ་འགྱུར་ dra thal gyur).

Trekchö i Tögal

En el Mengagde, hi ha dos camins d’entrenament: Trekchö i Tögal. Trekchö s’ha traduït com “tallar a través per complet” (resistència, tenacitat, duresa i entossudiment) o “ruptura”. La pràctica de Trekchö revela la Visió de kadak trödral. Tögal, que s’ha traduït com a ‘encreuament directe’, ‘l’enfocament directe’ o ‘saltar per sobre de’, pot portar molt ràpidament la veritable realització dels tres kayas en aquesta vida i, per tant, és una forma més ràpida de provocar la dissolució de la visió kármica del practicant. La pràctica del Tögal porta amb si la realització de lhündrub o ‘presència espontània’, i només un practicant que hagi guanyat estabilitat en la pràctica de Kadak Trekchö la pot dur a terme. Hi ha una dita en tibetà que diu: “Trekchö trek dt. chö na, tögal tö el meu gal”, que significa: “si la pràctica de Trekchö no s’aconsegueix, llavors el Tögal no es pot transcendir”. La Base del Dzogchen, per tant, és la indivisibilitat de kadak o puresa primordial i lhündrub o presència espontània. La Sendera és la pràctica de Trekchö, a través del qual es realitza kadak, i de Tögal, a través del qual es realitza lhündrub. El Fruit és aconseguir el cos (སྐ་ ku) i la saviesa (ཡེ་ཤེ་ yeshe) d’un buddha.

La Senda Dzogchen

Longchen Rabjam, autor d’alguns dels escrits més cèlebres sobre Dzogchen

Dilgo Khyentse Rinpoche descriu tot el camí del Dzogchen:

“La pràctica de Dzogchen o Atiyoga, és realitzar el tathagatagarbha o naturalesa búdica, que ha estat present en la nostra naturalesa des del principi. Aquí no és suficient concentrar-se en pràctiques artificials que involucren esforços i conceptes intel·lectuals; per a reconèixer aquesta naturalesa, la pràctica hauria de transcendir qualsevol tipus d’elaboració. La pràctica és simplement adonar-se de la ‘resplendor’, l’expressió natural de la saviesa, que transcendeix tots els conceptes intel·lectuals. És la veritable realització de la Naturalesa Absoluta tal com és, el fruit final.

En el moment present, la nostra consciència està embullada dins de la nostra ment, completament embolicada i enfosquida per l’activitat mental. A través de la pràctica de Trekchö, o ‘tallar a través de tota inclinació’, i la ‘realització directa’ de Tögal, un pot desemmascarar aquesta consciència i deixar que sorgeixi la seva ‘resplendor’.

Per a aconseguir això és necessari fer la pràctica de “les quatre maneres de deixar les coses en la seva simplicitat natural” (tibetà ཅོག་བཞག་བཞི་ chok shak shi) i a través d’aquestes, adquirir una perfecta estabilitat en la pràctica de Trekchö. Després vindran les “quatre visions de tögal”, que són el sorgiment natural de visions d’esferes i raigs de llum, deïtats i camps búdicos. Aquestes visions estan llestes per a sorgir de manera natural dins del canal central que uneix el cor i els ulls. Tal sorgiment d’aquest canal apareixerà en un procés gradual. De la mateixa manera que la lluna creixent augmentarà des del dia primer fins al quinzè del mes, aquestes visions augmentaran gradualment, de la simple percepció de punts de llum fins a la gamma completa de la vasta extensió dels camps búdicos del sambhogakaya. La manifestació de ‘espai’ i ‘consciència’ aconseguirà així el seu punt culminant.

Aquestes experiències no estan vinculades amb la percepció o l’intel·lecte com ho estaven les experiències anteriors; són una veritable manifestació o ‘resplendor’ de la consciència. Després d’això, de la mateixa manera que la lluna disminueix i desapareix del dia quinze al trenta del mes lunar, totes aquestes experiències i visions, tots els fenòmens, aniran gradualment desapareixent i es reabsorbiran en l’Absolut. En aquest moment, la ment confosa que concep subjecte i objecte desapareixerà, i la saviesa primordial, que transcendeix l’intel·lecte, s’expandirà gradualment. Eventualment un aconseguirà la il·luminació perfecta del Buddha Primordial, Samantabhadra, dotat de les sis característiques extraordinàries.

Aquest és el camí destinat a persones de facultats superiors que poden aconseguir la il·luminació en aquesta mateixa vida. Per a aquells de facultats mitjanes, hi ha instruccions sobre com aconseguir l’alliberament dins del “bard” o “estat intermedi”. Quan diem “bard” de fet reconeixem quatre bards: el bard des de la concepció fins a la mort; el bard del moment de la mort; el bard de la naturalesa absoluta (dharmatā); i el bard del renaixement.

El bard entre la concepció i la mort és el nostre estat actual. Per a destruir totes les percepcions o pensaments il·lusoris en aquest bard, la pràctica fonamental és el Dzogchen Atiyoga. En aquest estan els dos camins principals de Trekchö i Tögal, com es va descriure anteriorment. Com a fruit final d’aquesta pràctica, el cos ordinari compuessto per agregats bastos es dissoldrà en el “Cos Arc d’Iris de la Gran Transferència” o “Cos Vajra”, o es dissoldrà sense deixar cap resta.

Però si un no pot obtenir aquest assoliment suprem en una vida, llavors encara existeix la possibilitat d’aconseguir la il·luminació en el moment de la mort. Si el nostre mestre o un germà de Dharma està amb nosaltres en el moment mateix de la nostra mort, ens recordarà les instruccions: la introducció a la naturalesa de la ment. Si podem recordar la nostra experiència de la pràctica i romandre en aquesta naturalesa, aconseguirem la realització. Llavors és possible partir directament cap a un camp búdico sense passar per un bard o estat intermedi. Si això no s’aconsegueix, llavors sorgirà el bard del Dharmata. En aquest moment apareixerà la ‘lluminositat de la base del dharmakaya’. Si un pot unir la ‘lluminositat de la base’ (anomenada ‘lluminositat mare’) amb la lluminositat que un ha reconegut mentre practica durant la seva vida (anomenada ‘lluminositat fill’), llavors un s’alliberarà en el dharmakaya.

Si un no s’allibera en aquest moment, apareixeran innombrables manifestacions: sons, llums i raigs. Sorgirà en nosaltres un gran temor degut a aquestes emanacions i visions, però si un és un bon practicant, s’adonarà que no té sentit tenir por. Un sabrà que les deïtats que apareixen, furioses o pacífiques, són projeccions de la pròpia ment. El reconeixement d’això assegura l’alliberament en un camp búdico del sambhogakaya. Però si això no s’aconsegueix, llavors ocorrerà el bard de l’esdevenir o renaixement. Si un practica de la manera correcta en aquest moment, pot alliberar-se en un camp búdico del nirmanakaya.

En essència, la naturalesa primordial del Buddha Samantabhadra és com la base o ‘naturalesa mare’ de la realització. La naturalesa en què ens ha introduït el mestre és com la ‘naturalesa fill’. Quan aquestes dues es trobin, un aconseguirà l’el assoliment suprem i es apoderarà de la fortalesa de la il·luminació.

Per als éssers ordinaris que no poden aconseguir l’alliberament ni en aquesta vida ni en el bard, l’alliberament es pot aconseguir en els camps búdicos del nirmanakaya.

En resum, a través de la pràctica de la sendera del Trekchö i Tögal, un aconseguirà la realització última del dharmakaya, l’estat il·luminat del Buddha Primordial Samantabhadra, en aquesta mateixa vida. Aquest és el millor cas. Si no, llavors un pot alliberar-se en els altres tres bards: el bard del moment de la mort, el del dharmata i el de l’esdevenir. Fins i tot si això no succeeix, un pot alleujar-se del sofriment i alliberar-se a partir de les virtuts o benediccions dels ensenyaments Dzogchen. Qui tingui una connexió amb aquests ensenyaments: s’allibera mitjançant la vista, en veure l’ensenyament o al mestre; s’allibera a través de l’escolta, en escoltar el mestre o l’ensenyament; s’allibera per mitjà del contacte, en portar els preciosos mantres i escriptures del Dzogchen; o s’allibera a través del gust, etc. Com a resultat, un s’alliberarà en un dels cinc camps búdicos del nirmanakaya.[3]

Notes

[1] Sogyal Rinpotxé, El libro tibetano de la vida y la muerte . Editorial Urano

[2] [Nota del Traductor] Així, aquests tres són els llinatges de transmissió de l’escola Nyingma.

[3] D’un ensenyament sobre el Guru Ioga Longchen Nyingtik impartida per Kyabje Dilgo Khyentse Rinpoche en Dordogne, França, a l’agost de 1984, a petició de Sogyal Rinpoche i de la sangha de Rigpa.

Ensenyances per a aprofundir

Vídeo: «Describiendo la naturaleza de la mente primordial» – Tulku Urgyen Rinpoche

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de la Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Dzogchen de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Dzogchen)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al setembre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.

Subscriu-te a la newsletter

Rebràs periòdicament informació de les nostres activitats

Subscriu-te a la newsletter

Confirma la teva subscripció fent clic en l'enllaç que rebràs per correu!