Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Milarepa

Milarepa

(tibetà མི་ལ་རས་པ)

 

Milarepa

Milarepa (1040-1123) [1] és considerat com el fundador de l’escola Kagyü del Budisme tibetà. La seva biografia és una de les històries més populars i arrelades de la cultura tibetana.

Biografia

Milarepa va néixer l’any del Drac de Ferro del primer cicle sexagenari en un lloc anomenat Kya Ngatsa a Gungtang a l’Alt Tibet. Primer va aprendre màgia negra i va matar a molts enemics. Més tard, en sentir remordiments per les seves accions negatives, va anar a Lhodrak per a conèixer al gran Marpa Rinpotxé. Durant sis anys i vuit mesos, Marpa el va fer sotmetre’s a grans dificultats pel bé del Dharma, tal com construir una torre de nou plantes, fins que finalment li atorgués tots els empoderaments i instruccions. A l’edat de quaranta-cinc, l’any del Ratolí de Fusta (1084), Milarepa se’n va anar a l’Alt Tibet, i durant nou anys, es va moure per Kyirong i Nyal. Allí va suportar adversitats, com ara portar posada una simple tela de cotó i alimentar-se a base d’ortigues, i va meditar amb una determinació tan feroç que va obtenir l’assoliment suprem en aquesta vida. Després es va dirigir a d’altres llocs, anant i venint, donant instruccions del mantra secret a deixebles mereixedors, i composant moltes cançons de realització. Finalment, l’any de la Llebre d’Aigua del segon cicle sexagenari, va partir. [2]

Estudiants

Els seus molts deixebles, i deixebles de deixebles van fundar totes les subescoles Kagyü. A més dels seus dos fills de cor més propers, als qui se’ls compara amb el sol i la lluna, (Gampopa i Rechungpa respectivament), sis van ser comparats amb les estrelles i els planetes. En total es considera com els seus vuit grans fills de cor:

  1. Ngendzong Repa[3]Changchub Gyalpo,
  2. Repa Shiwa Ö,
  3. Sevan Repa,
  4. Kyira Repa,
  5. Drigom Repa i
  6. Repa Sangye Khyab.

Escrits

La recopilació de les seves cançons i d’altres treballs es van publicar recentment en cinc volums [en tibetà]. [4]

Notes

  1. O (1052-1135)
  2. Basat en Short Commentary on the Eight Lineages of Practice d’ Alak Zenkar Rinpotxé.
  3. ‘Repa’, que compon part del nom d’aquests deixebles, així com el nom de Milarepa, significa “recobert de cotó”.
  4. rJe btsun mi la ras pa’i gsung ’bum. 5 vols. (517, 330, 353, 415, 333 pp.). dPal brtsegs bod yig dpe rnying zhib ’jug khang (ed.). Mes po’i shul bzhag, no. 217–221; bKa’ brgyud gsung ’bum phyogs bsgrigs, no. 9–13. Krung go’i bod rig pa dpe skrun khang, 2011. ISBN 978-7-80253-326-4. Un pdf del dkar chagestá disponible en http://www.tibetanbookstore.org/

Ensenyances per a aprofundir

Llibre: “Vida de Milarepa” traduït per Iñaki Preciado

Pel·lícula: “Milarepa” Dtor .: Neten Chokling, 2006

Pdf: “Joyas de Milarepa – Sabiduría para el Camino” 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Milarepa de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Milarepa)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al març de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.