Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Karma

Karma

(Sànscrit; tibetà, ལས་, le)

Karma significa literalment “acció”, però també es refereix al procés de causa i efecte pel qual les accions positives donen lloc a la felicitat i les negatives i perjudicials al sofriment. El veritable missatge de les ensenyances sobre el karma és la responsabilitat.

Aclarir malentesos

En El libro tibetano de la vida y de la muerte, Sogyal Rinpotxé escriu:

El karma, doncs, no és fatalista ni està predeterminat. El karma significa la nostra capacitat de crear i canviar. És creatiu perquè podem determinar com i per què actuem. Podem canviar.

Ringu Tulku Rinpotxé diu:

El karma es refereix a tot el que hem fet, per la qual cosa tot el que som ara és, en aquest sentit, un resultat kàrmic. Tot el que som en el moment present, incloent-hi el nostre cos i els altres agregats [1], és un resultat kàrmic. De fet, els anomenem en tibetà རྣམ་སྨིན་གྱི་ཕུང་པོ་, nam min gyi pungpo: els “agregats que són el resultat de la maduració kàrmica”. Per tant, la manera com som ara es deu al nostre karma. Tal vegada un buddha podria dir-nos exactament per què tenim aquest tipus de pèl, o aquest tipus de boca, o aquests ulls, etc., perquè és molt complex i implica no sols una o dues causes, sinó moltes causes diferents.

De vegades, per a ajudar-nos a entendre com determinades accions contribueixen a determinats tipus de resultats —per exemple, com les bones accions produeixen bons resultats i com les males accions produeixen mals resultats—, Buddha Shakyamuni narrava històries com les que trobem en els contes Jataka. Però les coses no ocorren només per una causa concreta. No experimentem un resultat per cada cosa que fem. Més aviat, tot el conjunt —la totalitat de la nostra experiència i les nostres accions— influeix en el que arribem a ser d’un moment a un altre.

Per tant, el karma no és només el que vam fer a la nostra última vida, sinó també el que hem fet en aquesta vida, i el que vam fer en totes les nostres vides en el passat. Tot el passat ens ha convertit en el que som ara, fins i tot el que hem fet aquest matí. Per tant, des del punt de vista budista, no es pot dir que hi hagi res en la nostra experiència ordinària que no sigui d’alguna manera el resultat del nostre karma.

Crec que és molt important entendre això, perquè sovint la gent veu el karma com una espècie de càstig. Pensen que van fer una cosa dolenta en el passat i que ara estan sent castigats per això, i que després que el càstig acabi, el seu karma desapareixerà. La gent pot fins i tot pensar que no hi ha res que pugui fer per a canviar el seu destí, i que hauria d’asseure’s aquí, passivament, esperant que tot passi per si sol. Aquest és un error molt greu.

Com he dit, el karma significa que tot el que ets ara és el resultat de molts factors diferents. Mai és totalment la teva culpa si tens un problema. És el teu karma, sí, però no pot considerar-se exclusivament la teva culpa, perquè les coses succeeixen per moltes raons. Per descomptat, és en part la teva culpa, però no és només perquè vas cometre un error en el passat i ara estàs sent castigat per això. Al contrari, es deu a totes les circumstàncies per les quals has passat, totes les coses dolentes i fins i tot totes les coses bones, tot.

Si veus el karma d’aquesta manera, pots veure que sempre hi ha alguna cosa que pots fer per a canviar-ho. Hi ha factors que han fet de tu el que ets ara, però això no t’impedeix fer-hi alguna cosa i crear noves causes i condicions.

Per descomptat, podem tenir algunes limitacions en la nostra capacitat de fer coses, a causa de la nostra intel·ligència o recursos limitats o el que sigui, però en qualsevol moment podem actuar de manera positiva o negativa. Sempre tenim aquesta opció, tota l’estona. Som molt poderosos. Amb facilitat podem fer molt de mal. O també podem fer moltes coses bones. I el que fem estarà influenciat per la força de la nostra personalitat i el que som ara, així que sempre està l’impacte del nostre passat, però també està la nostra pròpia força de voluntat i els nostres propis esforços i intencions en el present. Ells també tenen un efecte.

Si pots veure les coses d’aquesta manera, crec que entendràs millor el karma. Les coses succeeixen com a resultat de causes particulars, però això no significa que tot estigui totalment predeterminat. Podem canviar, no necessàriament així [espetega els dits], però podem canviar.

 

Categories de karma

Contaminat / No contaminat

  1. Accions contaminades (tibetà, ཟག་བཅས་ཀྱི་ལས་, sakche kyi li): són totes les accions virtuoses o no virtuoses que generen resultats en el samsara.
  2. Accions impol·lutes o no contaminades (tibetà, ཟག་མེད་ཀྱི་ལས་, sakme kyi li): són les accions que es realitzen com a part del veritable camí (tibetà, ལམ་བདེན་, lamden), que produeixen el resultat del nirvana.

 

Meritori / No meritori / No transferible

1. Les “accions meritòries” (tibetà, བསོད་ནམས་ཀྱི་ལས་ sonam kyi li) són les accions positives que creen experiències plaents dins dels regnes del desig; o poden conduir al renaixement en estats superiors de l’existència samsàrica.

2. Les “accions no meritòries” (tibetà, བསོད་ནམས་མིན་པའི་ལས་ sonam minpe li) són les accions negatives que creen experiències doloroses en els regnes del desig.

3. “Accions intransferibles” o “karma indestructible” (tibetà, མི་གཡོ་བའི་ལས་ miyowe li) es refereix a la permanència en estats de meditació molt subtils que condueixen al renaixement en els dos regnes més elevats del samsara. Es diu així perquè, a part de madurar en els seus respectius regnes —el regne de la forma i el regne sense forma—, no el transfereix a un a d’altres regnes, ja que no hi ha flexibilitat perquè el karma maduri d’una altra manera.

En el cas de les accions meritòries i no meritòries, hi ha una certa flexibilitat quant a la forma en què pot madurar el karma. No es pot dir amb certesa quin serà el resultat.[2]

Segons el moment en què s’experimenta el resultat

1. El karma que s’experimenta en la vida present (tibetà མཐོང་ཆོས་མྱོང་འགྱུར་གྱི་ལས་, thong chö ñong gyur kyi li).
2. El karma que s’experimentarà després del renaixement (tibetà སྐྱེ་ནས་མྱོང་འགྱུར་གྱི་ལས་, kye ne ñong gyur kyi li)
3. El karma que s’experimentarà en d’altres vides futures (tibetà ལན་གྲངས་གཞན་ལ་མྱོང་འགྱུར་གྱི་ལས་, len drang shen la ñong gyur kyi li)
4. El karma que no és segur que arribi a experimentar-se (tibetà མྱོང་བར་མ་ངེས་པའི་ལས་, ñongwar dt. ngepe li)

 

Notes

[1] [Nota del Traductor] Aquí ‘agregats’ es refereix als cinc agregats (sànscrit skandha) psico-físics que, d’acord amb la filosofia budista, són la base de l’aferrament al jo. Aquests cinc agregats són: la forma, la sensació, la percepció, formacions i les consciències associades als sentits i la ment.

[2] De Gateway to Knowledge de Mipham Rinpotxé i una ensenyança de Sogyal Rinpotxé en Haileybury, Anglaterra, 2013.

Ensenyances per a aprofundir

Pdf: «Preguntas sobre el karma: elegir no oscilar» – Phakchok Rinpoche 

Video: «Los cuatro pensamientos que reorientan la mente» – Xavier Puigdevall

Video: «El Karma» – Xavier Puigdevall

Pdf: «El manejo de hábitos» – Phakchok Rinpoche

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Karma de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Karma)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al gener de 2022.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.