Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tendències habituals

Tendències habituals

(Sànscrit vāsanā; tibetà བག་ཆགས་, bakchak)

 

Les tendències habituals són ‘llavors kàrmiques’ que s’han implantat en el nivell de consciència anomenat en sànscrit ālayavijñāna [1], la ‘base de tot’.

 

Traduccions alternatives

  • Patrons habituals
  • Predisposicions habituals
  • Propensions kàrmiques
  • Predisposicions latents
  • Tendències latents
  • Rastres

 

Notes

[1] [Nota del Traductor] El terme sànscrit ālayavijñāna (en tibetà ཀུན་གཞི་རྣམ་པར་ཤེས་པ, kun shi nampar shepa) es refereix a l’octava de les vuit consciències descrites per les escoles Chittamatra i Svatantrika-Madhyamika. Es tracta d’un nivell de consciència inactiva, subtil i neutra, on s’emmagatzemen els rastres de les accions passades com a ‘llavors’ que estan llestes per a germinar com a experiències futures. S’ha traduït com ‘la consciència que és la base de tot’. D’acord amb Thrangu Rinpotxé: “La vuitena consciència […] és la base de la qual sorgeixen la resta dels diferents tipus de consciència. És la consciència o claredat fonamental, o la lucidesa cognitiva, que ha estat aquí des del principi. Sent la capacitat de l’experiència conscient, és la base des d’on sorgeix la consciència de la vista, l’oïda, etcètera. Igual que la setena consciència, és present de manera constant, operant constantment, i persistirà fins a l’assoliment del suprem despertar o il·luminació.” (Extret de: https://www.rigpawiki.org/index.php?title=all-ground_consciousness).

 

Ensenyances per a aprofundir

Video: «Entender la mente» – Xavier Puigdevall

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Habitual tendencies de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Habitual_tendencies)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’abril de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.