Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

“La esencia de la compasión” de Dilgo Khyentse Rinpotxé

Autor: Dilgo Khyentse
ISBN: 84-86615-82-8
Edició: 2011
Pàgines: 238
Editorial: Ediciones Dharma

 

“La esencia de la compasión. Las treinta y siete prácticas de los bodisatvas “. No seria el món millor si cada ésser es preocupés més dels altres que de si mateix? Aquest és el tema central d’aquest extraordinari conjunt d’instruccions escrit per Ngulchu Thogme, ermità budista del segle XIV, que Dilgo Khyentse Rinpotxé (1910-1991), un dels més grans mestres contemporanis del budisme tibetà, explica aquí extensament.

En la tradició mahayana, aquells qui tenen el valor de comprometre’s amb el profund canvi d’actitud necessari per a desenvolupar una veritable compassió se’ls denomina bodisatvas. La seva magnífica resolució —considerar les necessitats dels altres com el més important i conseqüentment desitjar aconseguir la Il·luminació per a beneficiar a tots els éssers— els porta més enllà dels límits que imposa la il·lusió d’un «jo». Els bodisatvas aconsegueixen així la comprensió directa de la realitat, transcendint les nocions duals de jo i altres.

En aquest text clàssic s’explica com podem treballar amb la nostra ment, començant allà on ens trobem, per a desfer-nos de les nostres nímies preocupacions i descobrir el nostre potencial per a la compassió, l’amor i la saviesa. Des de fa segles, aquestes ensenyances inspiren a generacions successives de practicants budistes i grans mestres de totes les tradicions han escrit nombrosos comentaris sobre elles. Aquest comentari de Dilgo Khyentse Rinpotxé és probablement la seva ensenyança enregistrada més extensa i detallada sobre la pràctica del camí mahayana.

Dilgo Khyentse Rinpotxé (1910-1991) va ser un mestre i erudit summament venerat del llinatge ñingmapa del budisme tibetà. Respectat i volgut en totes les escoles del budisme tibetà —i també per practicants d’altres tradicions budistes—, se’l considera com un dels majors mestres de meditació i activitat compassiva.