Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Mahayana

Mahayana

(Sànscrit mahāyāna; tibetà ཐེག་པ་ཆེན་པོ་, tekpa chenpo)

Mahayana és literalment ‘el gran vehicle’ o ‘vehicle universal’. L’essència del Mahayana és l’aspiració per a assolir la budeidat com l’únic mitjà per a ajudar a tots els éssers a trobar l’alliberament del sofriment. Aquesta aspiració es denomina bodhicitta, el ‘cor de la ment il·luminada’, i es realitza tant a nivell absolut com relatiu.

Ensenyances

El punt central del Mahayana és l’ensenyança sobre la vacuïtat (sànscrit śūnyatā, shunyata) com s’estableix en els sutres de la perfecció de la saviesa (sànscrit prajñāpāramitā, prajnaparamita) i es desenvolupa en els escrits de Nagarjuna i els seus seguidors.

 

Literatura

Els sutres Mahayana inclouen grans textos com el Sutra Avatamsaka (sànscrit avataṃsakasūtra) o el Sutra del Lotus (sànscrit saddharmapuṇḍarīka-sūtra), i la important col·lecció de sutres Prajnaparamita. Els tractats Mahayana més importants són els composats per Nagarjuna i Asanga.

Subescoles

Les dues branques principals de la filosofia dins del Mahayana són la del Camí Mitjà (sànscrit madhyamika) i la de Només Ment (sànscrit cittamatra). 

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Mahayana de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Mahayana)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma a l’octubre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.