Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Vimalamitra

Vimalamitra

(Sànscrit; tibetà དྲི་མེད་བཤེས་གཉེན, Drime Shenyen)

 

Vimalamitra, també conegut com Mahavajra, va ser un dels mestres budistes indis més erudits. Va viatjar al Tibet en el segle IX, on va ensenyar extensament i va redactar i va traduir nombrosos textos originalment escrits en sànscrit. La quinta essència del seu ensenyament es coneix com Vima Nyingtik, un dels ensenyaments essencials de Dzogchen.

Vimalamitra va passar tretze anys al Tibet i, després de prometre tornar al Tibet cada cent anys com una emanació per a promoure l’ensenyament de la Llum Clara de Dzogchen, es va anar a la muntanya Wutai Shan a la Xina. Allí roman, en el ‘cos d’arc de Sant Martí’, el “Cos de la Gran Transferència”, i allí romandrà fins que hagin sorgit tots els 1002 Budes d’aquest Eó Afortunat. Quan tots ho hagin fet, de nou anirà a Vajrasana [1] a l’Índia, on es manifestarà l’estat d’il·luminació completa i perfecta.

 

Notes

[1] [Nota del traductor] Vajrasana (sànscrit vajrāsana; Tib. རྡོ་རྗེ་གདན་, dorje donin) es tradueix literalment com a ‘seient vajra’, i és la manera en què es denomina al lloc exacte en el qual el Buddha Shakyamuni assoliment la Il·luminació, l’estat del complet despertar, sota l’arbre del bodhi al costat del riu Nairanjana, en el que actualment en Bodhgaya, l’Índia. En la cosmologia budista es considera com el centre de l’univers, i el lloc en el qual els 1002 buddhas que apareixeran en aquest eó afortunat aconseguiran la il·luminació. (De Rigpa Wiki https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Vajra_Seat )

Ensenyances per a aprofundir

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de la Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Vimalamitra de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Vimalamitra)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’octubre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.