Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Vajra / Dorje

Vajra / Dorje

(Sànscrit vajra; tibetà རྡོ་རྗེ་ dorje) [1]

És un objecte ritual que simbolitza la compassió i els mitjans hàbils, i és també un símbol d’indestructibilitat. En els rituals tàntrics, el vajra és la contrapart indispensable de la campana, la qual simbolitza la saviesa del buit.

El vajra i la campana formen un conjunt en el qual tots dos tenen el mateix nombre de raigs. El seu número varia entre un i mil, no obstant això, els més coneguts són el de cinc raigs, anomenat “vajra i campana de samaya” i el de nou raigs anomenat “vajra i campana de saviesa”. La grandària del vajra pot variar entre 10 i 50 centímetres, i la campana cal que tingui una grandària proporcional. Atès que els detalls de cada part són molt precisos, l’omniscient  Jigme Lingpa va aconsellar no fer-ho d’acord amb el gust i preferència de la persona sinó seguir les instruccions tal com apareixen en els tantres.

En El llibre tibetà de la vida i de la mort, Sogyal Rinpotxé escriu:

“El vajra es compara amb el diamant, la pedra més forta i més valuosa. Igual que un diamant pot tallar qualsevol cosa i, no obstant això, és indestructible, la ignorància és incapaç de danyar o destruir la saviesa immutable i no dual dels buddhes, la qual pot tallar tota confusió i tot enfosquiment. Les qualitats i activitats del cos, parla i ment de saviesa dels buddhes són capaços de beneficiar als éssers amb el poder incisiu i sense obstacles del diamant. I igual que un diamant, el vajra manca de defectes; la seva fortalesa brillant prové de l’enteniment de la naturalesa dharmakāya de la realitat, la naturalesa del Buddha Amitabha.”

Notes

[1] [Nota del Traductor] La ‘j’ en ‘vajra’ i en ‘dorje’ es pronuncia com la ‘j’ en anglès o en català. En castellà no hi ha un so equivalent; és pròxim, però no exactament igual a ‘ch’.

 

Ensenyances per a aprofundir

Video: «Larga vida al Maestro» – Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser

Textos de Dharma: «Compassió Intrèpida» – Kyabgon Phakchok Rinpoche

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Vajra de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Vajra)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al gener de 2022.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.