Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Obstacles

Obstacles

(Tibetà བར་ཆད་, barche) 

En el camí espiritual, els obstacles es classifiquen, en general, en tres categories: externs, interns i secrets (en tibetà ཆི་ནང་གསང་བའི་བར་ཆད chi nang sangwe barche). Els anomenats “quatre maras” o “quatre dimonis” són una altra manera de veure els obstacles.

 

Els obstacles externs (en tibetà ཕྱིའི་བར་ཆད་ chii barche) són pertorbacions dels quatre elements primaris (com ara terratrèmols, inundacions, incendis, huracans, etc.); les maquinacions del “mara del Senyor de la Mort” i del “mara dels agregats”; malaltia, fam i guerres, i el terror del renaixement, la mort i el bardo.

Els obstacles interns (en tibetà ནག་གི་བར་ཆད་ nang ki barche) són desequilibris en el sistema psico-físic dels canals subtils, els vents-energia i les essències [2] que ocasionen tot tipus de malaltia; les maquinacions del “mara de les emocions pertorbadores”; i les percepcions errònies del desig, la ira i el sopor.

Els obstacles secrets o més interns (en tibetà གསང་བའི་བར་ཆད sangwe barche) són els obstacles dels conceptes erronis de la dualitat de “qui percep” i “el que és percebut”; les maquinacions del “mara del fill dels déus”, i l’obstacle a l’estat d’omnisciència.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Aquests tres elements del sistema psico-físic es poden trobar amb el seu nom en català, en sànscrit o en tibetà: canals subtils (sànscrit nāḍi; tibetà རྩ, tsa); vents-energia (sànscrit prāṇa; tibetà རླུང་ lung) i essències (sànscrit bindu o tilaka, tibetà ཐིག་ལེ་ tikle).

Ensenyances per a aprofundir

Llibre: «Repetir las palabras del Buda» de Tulku Urgyen Rinpotxé

Video: «Práctica con los mudras» de Xavier Puigdevall

Video: «Mudras y antídotos» de Xavier Puigdevall

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Obstacles de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Obstacles)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al desembre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.