Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tulku Urgyen Rinpotxé

Tulku Urgyen Rinpotxé (1920-1996)

(Tibetà སྤྲུལ་སྐུ་ཨོ་རྒྱན་རིན་པོ་ཆེ་)

Un dels més grans mestres de Dzogchen i Mahamudra dels últims temps, el llinatge dels quals el continuen els seus fills Chökyi Nyima Rinpotxé, Tsikey Chokling Rinpotxé, Tsoknyi Rinpotxé i Mingyur Rinpotxé, i el seu nét Phakchok Rinpotxé.

BIOGRAFIA

Tulku Urgyen Rinpotxé va néixer a Nangchen, a la província de Kham, a l’est del Tibet, al 1920. Va començar la pràctica de la meditació a la primerenca edat de quatre anys, quan va assistir a les ensenyances que el seu pare, Chime Dorje, impartia als seus nombrosos estudiants. Ja als quatre anys tenia el que se´n diu el reconeixement de la naturalesa de la ment. Més tard va estudiar amb el seu oncle Samten Gyatso, el seu mestre arrel, així com amb molts d’altres lames de les escoles Kagyü i Nyingma del budisme tibetà. Entre els mestres de llinatge dels quals es va inspirar es trobaven Milarepa i Longchen Rabjam; amb només escoltar els seus noms, se li omplien els ulls de llàgrimes.

A la seva joventut va practicar intensament i va estar en retir durant un total de vint anys. Va tenir quatre fills, cadascun dels quals és ara un important mestre budista per dret propi: Chökyi Nyima Rinpotxé, Tsikey Chokling Rinpotxé, Tsoknyi Rinpotxé i Mingyur Rinpotxé.

Quan va deixar el Tibet, Tulku Urgyen Rinpotxé va viure a Sikkim i després es va instal·lar al Nepal a l’ermita de Nagi Gompa, a les muntanyes sobre la vall de Kàtmandu. A més, va ser el primer mestre que va difondre les ensenyances budistes tibetanes a Malàisia. Al 1980 va realitzar una gira mundial que va abastar Alemanya, Bèlgica, França, Suïssa, Dinamarca, Holanda, Gran Bretanya, els Estats Units, Hong Kong i Singapur. En els seus darrers anys, no obstant això, no va viatjar gaire i eren els seus múltiples estudiants, tant orientals com occidentals, els qui van viatjar al Nepal a visitar-lo.

Tulku Urgyen Rinpotxé va aconseguir molt al llarg de  la seva vida. Va construir i va restaurar molts temples i va establir sis monestirs i centres de retir a la regió de Kàtmandu. Tenia més de tres-cents monjos i monges sota la seva direcció. Per exemple, va construir un monestir i un centre de retir de tres anys en el lloc de la cova sagrada d’ Asura, el famós lloc de retir de Padmasambhava. També va reprendre la tradició d’algunes reunions de pregàries anuals a l’exili.

 

A la seva infància va ser reconegut pel Quinzè Karmapa, Khakhyab Dorje, com la reencarnació del mestre Chöwang Tulku, i també era una emanació de Nubchen Sangye Yeshe, un dels vint-i-cinc deixebles principals de Padmasambhava. Ell sustentava el llinatge de moltes transmissions d’ensenyances, en particular de les ensenyances terma del seu besavi Chokgyur Lingpa. Va transmetre les ensenyances de Dzogchen Desum a mestres com el Setzè Karmapa, Dudjom Rinpotxé i Dilgo Khyentse Rinpotxé, així com milers d’altres deixebles. Tulku Urgyen Rinpotxé estava especialment a prop del Karmapa, un dels seus mestres arrel, i de Dilgo Khyentse Rinpotxé, amb els quals hi havia un poderós vincle de respecte mutu.

Tulku Urgyen Rinpotxé és autor de diversos llibres, inclosos Repetir las palabras del Buda i Pintar arco iris. També va supervisar moltes traduccions a l’anglès de textos i ensenyances tibetanes que van realitzar els seus estudiants occidentals, i va donar el nom de Rangjung Yeshe al segell editorial establert per a que aquestes i d’altres obres de Dharma estiguessin disponibles a Occident.

Era famós per la seva profunda realització meditativa i per l’estil concís, lúcid i humorístic amb el qual impartia l’essència de les ensenyances. Usant poques paraules, assenyalava la naturalesa de la ment, revelant una senzillesa natural i una atenció que permet al practicant tocar realment el cor de la ment de saviesa del Buddha. En aquest mètode d’instrucció, va ser incomparable.

 

Tulku Urgyen Rinpotxé va morir pacíficament el 13 de febrer de 1996 (el dia 24 del mes 12 de l’any del Porc de Fusta), a Nagi Gompa. En aquest moment, el cel estava serè, sense cap núvol i així va seguir durant dos dies, la qual cosa tradicionalment es considera un senyal de que un mestre amb grans realitzacions està morint.

El yangsi (reencarnació) de Tulku Urgyen Rinpotxé, anomenat Urgyen Jigme Rabsel Dawa, va néixer al 2001.

 

Publicacions de les Ensenyances de Tulku Urgyen Rinpotxé

  • Repetir las palabras del Buda. Ediciones Dharma, 2002. ISBN: 84-86615-82-8
  • Pintar arco iris. Ediciones Dharma, 2010. ISBN: 978-84-96478-48-0
  • Vajra Speech: A Commentary on The Quintessence of Spiritual Practice, The Direct Instructions of the Great Compassionate One, North Atlantic Books, 2004
  • As It Is, Vol. I y II, North Atlantic Books, 2004
  • Quintessential Dzogchen: Confusion Dawns as Wisdom, North Atlantic Books, 2006

Enllaç al Arbre del Llinatge

Enllaç a la pàgina de l’Asociación Bodhicitta amb Ensenyances de Tulku Urgyen Rinpotxé (Vídeos i textos)

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Tulku Urgyen Rinpoche de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=tulku_urgyen_rinpoche)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el Febrer de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.