Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tertön

Tertön

(Tibetà གཏེར་སྟོན་)

Tertön és un terme del budisme tibetà que significa literalment “descobridor de tresors” o “revelador de tresors”. Un tertön és un mestre altament realitzat que revela ensenyances ocultes i les comparteix en un moment espiritualment propici. En particular, aquest terme s’usa àmpliament en la tradició Nyingma per a referir-se als individus que, en una vida anterior, van ser alumnes del mestre Padmasambhava.

Padmasambhava amb els 108 tertöns

Segons la tradició Nyingma, Guru Padmasambhava i la seva consort Yeshe Tsogyal disposaven de moltes ensenyances al Tibet que van preveure serien beneficioses per als éssers en un moment posterior. Les reencarnacions dels seus alumnes són capaços de trobar aquestes ensenyances ocultes, anomenades termas (tibetà གཏེར་མ་), i revelar-les als éssers en el moment o època en què es necessiten. [1]

En la tradició índia, els primers precedents d’aquesta tradició es poden trobar en figures com Nagarjuna, qui va revelar les ensenyances del Prajñaparamita que s’havien mantingut ocultes en el regne dels Nagas.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Chokgyur Dechen Lingpa és un exemple de Gran Tertön, qui va revelar importants ensenyances de Guru Rinpotxé. Es diu que els seus descobriments, compilats en el Chokling Tersar (Els Nous Termas de Chokgyur Lingpa), són pràctiques que Guru Rinpotxé i Yeshe Tsogyal van ocultar per a ser descobertes i practicades en aquesta època. Per a saber més de Chokgyur Dechen Lingpa, el lector pot consultar l’entrada amb el seu nom en aquesta Enciclopèdia de Dharma.

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Tertön de Rigpa Wiki.
(https://encyclopediaofbuddhism.org/wiki/Terton)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al desembre de 2022.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.