Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

«La Ambrosía de las palabras de Mañyusri»

Autor: Kunsang Pelden
ISBN: 978-84-96478-94-7
Edició: 2015
Pàgines: 465
Editorial: Ediciones Dharma

 

“L’ambrosia de las palabras de Mañyusri” és el comentari d’un dels grans clàssics del Mahayana: El Bodicharyavatara (La pràctica del bodisatva), del gran mestre Shantideva, que ha estat un text fonamental en el budisme tibetà gairebé des de la seva aparició i durant més de mil anys ha inspirat a una generació rere una altra de practicants, mestres realitzats i gent corrent.

Això es deu al fet que el Bodicharyavatara és una guia perfecta i detallada sobre la pràctica del bodisatva. Després d’inspirar-nos a generar el desig d’aconseguir la Il·luminació perfecta per a beneficiar als éssers i a comprometre’ns a aconseguir-la, ens mostra detalladament la pràctica que ho farà possible: conrear la generositat, la disciplina, la paciència, la diligència, la concentració meditativa i, especialment, la saviesa.

Patrul Rinpotxé, l’eminent mestre del segle XIX autor de “Las palabras de mi maestro perfecto”, va dedicar la seva vida a la pràctica i les ensenyances del Bodicharyavatara. Encara que ell mateix mai va escriure un comentari sobre aquesta gran obra, es diu que, mentre viatjava per l’est del Tibet, la va ensenyar més de cent vegades, en algunes ocasions en cursos que duraven diversos mesos. Kunsang Pelden va ser un dels deixebles més pròxims de Patrul Rinpotxé. Aquest comentari és una recopilació de les extenses notes que va prendre de les ensenyances que va rebre d’ell sobre el Bodicharyavatara. Gràcies a la labor de Kunsang Pelden s’han preservat les ensenyances sobre el Bodicharyavatara de Patrul Rinpotxé d’una manera fidel i completa. Potser podria dir-se que “La ambrosia de las palabras de Mañyusri” és el comentari que Patrul Rinpotxé donava sovint de manera oral, però que mai va escriure.

En evitar les extenses explicacions erudites, que són innecessàries per als experts i difícils d’entendre per als principiants, i tractar, més aviat, de captar el to directe i senzill de l’estil de Patrul Rinpotxé, Khempo Kumpel presenta aquestes ensenyances d’una manera que es poden assimilar i posar en pràctica fàcilment.

És, per tant, una obra indispensable per als practicants interessats en el Mahayana de qualsevol escola i així mateix per a tots els lectors que desitgin augmentar la pau i la felicitat d’ells mateixos i els altres.

Kunsang Pelden, també conegut com Khempo Kunpel, va néixer a Tibet en 1862. Un dels grans monjos erudits de la tradició Ñingma, va anar un dels deixebles més pròxims del gran làmina Patrul Rimpoché, l’autor de conegut “Las palabras de mi maestro perfecto”. Va compondre molts textos importants, entre els quals sobresurten “La ambrosia de las palabras de Mañyusri”, que va sorgir de les ensenyances del mateix Patrul Rinpotxé.