Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Diligència

Diligència

(Sànscrit vīrya; tibetà བརྩོན་འགྲུས་ , tsöndrü)


Diligència és un dels cinquanta-un estats mentals definits en la literatura de l’ Abhidharma. Segons l’ Abhidharmasamuccaya (Compendi de l ‘Abhidharma), pertany al subgrup dels onze estats virtuosos. També és la quarta de les sis paramites i el cinquè dels sis poders [1] a través dels quals es compleixen les nou etapes on descansa la ment. [2] El Bodhisatvacharyavatara explica les quatre forces que sustenten la pràctica de la diligència.[3]

Definició

En el Khenjuk, Mipham Rinpotxé diu:

En tibetà:

ཚོར་བ་ནི་ཉམས་སུ་མྱོང་བའི་མཚན་ཉིད་ཅན་ནོ།

[Traducció:]

La diligència és l’actitud de comprometre’s gustosament amb el que és virtuós. Fa que un assoleixi plenament el que és virtuós.

La diligència es defineix com: gaudir del que és virtuós, positiu o saludable. “Gaudir” significa que la diligència s’ocupa de les accions positives de la ment, més que del cos i la paraula. I la paraula “saludable” distingeix la diligència del seu oposat, la mandra, que és gaudir de les activitats mundanes insanes.

 

Subdivisions

Hi ha tres subdivisions:

  1. La diligència com una armadura
  2. La diligència en l’acció
  3. La diligència insaciable (o imparable)

Chökyi Drakpa diu:

“La diligència es divideix en diligència com una armadura; diligència en l’acció, que significa esforçar-se per practicar el Dharma i témer la mandra amb tanta energia com qui descobreix una serp verinosa a la seva falda; i diligència insaciable. La diligència insaciable consisteix a no conformar-se mai amb una mica, o uns mesos, o fins i tot uns anys de pràctica virtuosa, i en canvi esforçar-se per practicar durant tota la vida.”

 

Notes

[1] [Nota del Traductor] Aquests sis poders són: (1) Escoltar o estudiar, (2) Reflexionar, (3) Remembrança i atenció plena, (4) Vigilància, (5) Diligència, (6) Completa familiaritat.

[2] [Nota del Traductor] Aquestes nou etapes són: (1) Descansar la ment, (2) Descansar la ment per més temps, (3) Contínuament tornar a assentar la ment, (4) Assentar la ment per complet, (5) Domar la ment, (6) Pacificació de la ment, (7) Completa pacificació de la ment, (8) Concentració, (9) Descansar en l’equanimitat.

[3] [Nota del Traductor] Aquestes quatre forces són: (1) La força de l’aspiració o la devoció, (2) La força de la constància o fermesa, (3) La força del goig, (4) La força de la moderació o donar-se un descans.

 

Ensenyances per a aprofundir

Video: «Paramitas: La Diligencia» – Xavier Puigdevall

Video: «Las seis Paramitas» Phakchok Rinpotxé

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Diligence de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Diligence)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’abril de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.