Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Chatral Sangye Dorje

Chatral Sangye Dorje

(Tibetà བྱ་བྲལ་སངས་རྒྱས་རྡོ་རྗེ་)

 

Imatge de Chatral Rinpotxé, Sangye Dorje.

Kyabje Chatral Rinpotxé, Sangye Dorje (1913-2015) va ser un reconegut mestre Dzogchen, un iogui solitari conegut i admirat per la seva gran realització i la seva estricta disciplina. Deixeble del gran mestre Khenpo Ngakchung, ha estat considerat com un dels ioguis Dzogchen de més elevada realització dels últims temps. A més del seu vincle amb Khenpo Ngakchung, Chatral Rinpotxé també va estudiar amb alguns dels mestres més acreditats del segle passat, com Dudjom Rinpotxé, Jamyang Khyentse Chökyi Lodrö i la famosa dakini, Sàrria Khandro. Chatral Rinpotxé va ser un dels principals posseïdors del llinatge del Longchen Nyingtik, i en particular del llinatge que descendeix a través del successor principal de Jigme Lingpa, Jigme Gyalwe Nyugu i després a Patrul Rinpotxé.

Encara que el seu llinatge principal és el Longchen Nyingtik, Chatral Rinpotxé també va tenir un estret vincle amb el llinatge Dudjom Tersar. Va rebre el poder com a regent de Kyabje Dudjom Rinpotxé i va transmetre aquest llinatge a la reencarnació d’aquest mestre, el qual viu actualment al Tibet central.

Chatral Rinpotxé en la seva joventut,
per cortesia de Matthew Pistono (autoria desconeguda)

Chatral Rinpotxé va evitar durant tota la seva vida implicar-se en institucions i en política, triant en canvi viure la vida d’un iogui errant. Com a iogui laic, també estava molt preocupat per mantenir una estricta disciplina en el context del camí Dzogchen. Era especialment conegut per la seva defensa del vegetarianisme i per la seva pràctica anual de rescatar les vides de milers d’animals a l’Índia. A més de donar èmfasi a la integració de la visió i la conducta, Rinpotxé també va emfatitzar la pràctica en retir. Va establir nombrosos centres de retir en tot l’Himàlaia, incloent-hi Pharping, Yolmo i Darjeeling.

Va passar al parinirvana en Yangleshö a Pharping, Nepal el 30 de desembre de 2015, a l’edat de 102 anys. Va tenir dues filles, Tara Devi i Saraswati (reconeguda com tulku de Sera Khandro), amb la seva esposa Sangyum Kamala.

 

Publicacions de les Ensenyances de Chatral Sangye Dorje

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Chatral Sangye Dorje de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Chatral_Sangye_Dorje)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al Juliol de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.