Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Dakini / Khandro

Dakini / Khandro

(Sànscrit ḍākinī; tibetà མཁའ་འགྲོ khandro o མཁའ་འགྲོ་མ་ khandroma)

És energia il·luminada encarnada en forma femenina. Les lamas femenines i les consorts espirituals dels lamas masculins amb freqüència tenen l’epítet “khandro”.

 

Dakini Kurukule o Pema Khandro

Etimologia

El Tantra Sarvabuddhasamāyoga és una de les fonts més antigues de l’etimologia “la que va per l’espai” per a la paraula ḍākinī: “Aquí s’entén que l’arrel és ḍāi, que significa “anar per l’espai”; així, el poder (siddhi) de moure’s per on vulgui en l’espai se’l coneix com ḍākinī.”

 

Subdivisions

Dodrubchen Jigme Tenpe Nyima explica:

“En la tradició Nyingma generalment es parla sobre les dakinis kàrmiques, les de saviesa i les mundanes; i en la tradició Sarma es parla de dakinis de les terres pures, del mantra i les innates, però això no és més que una diferència en la terminologia.”

Diferents nivells i manifestacions de dakini

Lopön Chandra Easton explica [1]:

Dakini en sànscrit, khandro en tibetà literalment significa “qui va per l’espai” o “qui dansa per l’espai” i és l’aspecte més sagrat del principi femení en el budisme tibetà, el qual encarna tant humanitat com divinitat en forma femenina.

La dakini pot aparèixer en diferents contextos: si és necessari pot aparèixer furiosa i intensa, o juganera i nodridora. En d’altres circumstàncies pot aparèixer com una dona horrible o repulsiva per a tallar amb el pensament conceptual i la percepció errònia. Pot aparèixer com un ésser humà, com una deessa pacífica o airada, o es pot percebre com la manifestació general de l’energia en el món fenomènic.

En general, la dakini representa el fluir de l’energia sempre canviant amb el qual el iogui o practicant ha de treballar per a obtenir assoliments. En essència, a totes les dones se les veu com alguna mena de manifestació de dakini.

En el seu llibre Wisdom Arising, Lama Tsultrim exposa:

La dakini és una emissària d’espaiositat i una força de la veritat que presideix el funeral de l’acte enganyós. Onsevulla que ens hi aferrem, ella talla; el que sigui que pensem que podem amagar, ella ho revela. Tradicionalment, la dakini apareix en moments de transició: entre móns, entre la vida i la mort, en visions entre el dormir i el caminar, en cementiris i osseres.

Les dakinis protegeixen els detalls més privats de la pràctica espiritual, de manera que només aquells que tinguin la motivació més pura podran penetrar la seva essència. Es diu que, sense la benedicció de la dakini, el fruit del budisme vajrayana és impossible.

Sovint la dakini apareix quan un practicant espiritual fa la transició d’una aproximació teòrica a l’experiència. Això es pot veure en la biografia de Saraha:

El renombrat monjo i acadèmic Saraha va sentir que era el moment de deixar la seva universitat per a anar a cercar un mestre tàntric. En el camí va veure a una jove dona que feia fletxes en un mercat. Es va sentir fascinat per ella i, quan s’hi va acostar i li va preguntar si era una forjadora de fletxes professional, ella va respondre: “Estimat jove, el significat de Buddha es pot conèixer mitjançant símbols i accions, no a través de paraules i llibres.” Després d’això, Saraha va entendre el significat simbòlic de la fletxa i, a partir d’aquest moment va viure amb aquesta dona de casta inferior, acceptant-la com la seva mestra. Això va horroritzar a la comunitat religiosa, perquè ell havia estat un braman pur. Els famosos dohas de Saraha, les seves cançons de realització, eren la seva resposta al rei, la reina i la gent que posava en dubte el seu enteniment religiós perquè havia triat viure amb aquella dakini.

Finalment, en un nivell absolut, la genuïna dakini de saviesa és la qualitat buida de la consciència lluminosa. D’aquesta manera, la gran mare Dharmakaya és la base de totes les dakinis.”

 

Notes

[1] Traduït de l’original Ḍākinī per Lopön Chandra Easton en https://www.taramandala.org/programs/wisdom-rising-mandala-training/what-is-a-dakini/

Ensenyances per a aprofundir

Pdf: «Cuatro enseñanzas de Padmasambhava a la Dakini» – Yeshe Tsogyal

Video: «Mantra de la Reina Dakini Yeshe Tsogyal» – Doha Songs

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Dakini de Rigpa Wiki (https://www.rigpawiki.org/index.php?title=dakini)
i de l’original Ḍākinī per Lopön Chandra Easton en https://www.taramandala.org/programs/wisdom-rising-mandala-training/what-is-a-dakini/
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma a l’abril 2022.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.