Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Atisha

Atisha

(Sànscrit Atiśa Dīpaṃkara Śrījñāna, o Adhīśa; tibetà ཨ་ཏི་ཤ་མར་མེ་མཛད་དཔལ་ཡེ་ཤེས་, Atisha Marmese Pal Yeshe)

 

Jowo Je Gloriós Atisha

 

Atisha Dipamkara Shrijñana (982-1054) va ser un gran mestre i erudit indi, i autor de molts textos, inclosa La llàntia per al camí cap a la il·luminació. Va ser un dels principals professors de la famosa universitat de Vikramashila, així com un seguidor estricte de les normes monàstiques i va ser àmpliament aclamat per la puresa de les seves ensenyances. Va passar els últims deu anys de la seva vida al Tibet, ensenyant i traduint textos, i va ser fonamental per a revitalitzar-hi el budisme després d’un període de persecució. Els seus deixebles van fundar l’escola Kadampa.

 

Deixebles principals

Els principals deixebles tibetans d’Atisha van ser els tres coneguts com “Khu, Ngok i Drom”, que eren famosos com a emanacions dels tres bodhisattves principals: Avalokitesvara, Manjushri i Vajrapani: Khutön Tsöndru Yungdrung, Ngok Lekpe Sherab i Dromtön Gyalwe Jungne.

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Atisha de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Atisha)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el març de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.