Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Bodhisattva

Bodhisattva

(Sànscrit; tibetà བྱང་ཆུབ་སེམས་དཔའ་ changchub sempa)


Bodhisattva és algú que ha despertat a la bodhicitta, el desig compassiu d’assolir la il·luminació en benefici de tots els éssers i que també desitja portar-los a aquest estat. També es refereix a un bodhisattva sublim que ha assolit una de les deu etapes (en sànscrit bhūmis) del camí del bodhisattva.

 

El camí del bodhisattva

 

Punt d’entrada

Els bodhisattves practiquen sobre la base del seu desig de beneficiar als altres. Estan motivats per la bodhicitta, que té com el seu focus a tots els éssers sensibles i es caracteritza pel desig d’establir-los a tots en el nivell de la budeidat perfecta, lliures de les causes i efectes del sofriment i dotats de totes les causes i efectes de la felicitat. Amb aquesta motivació, prenen els vots de la bodhicitta d’aspiració i la bodhicitta d’acció de la forma adequada, a través del ritual de la tradició de la Visió Profunda o de la Vasta Conducta. A continuació, observen els punts de disciplina relatiu al que ha d’adoptar-se i abandonar-se, curen i purifiquen qualsevol impediment.

 

Visió

Pel que fa a la base del seu camí, com ells determinen la visió, si parlem en termes de principis filosòfics, l’enfocament de Només Ment consisteix a afirmar que els objectes exteriors no són reals i que tots els fenòmens no són més que la ment interior, i a afirmar que la consciència autoconscient i autoconeguda, desproveïda de percepció dualista, és veritablement real. L’enfocament del Camí Mitjà consisteix a adonar-se que tots els fenòmens apareixen en la forma de l’origen dependent, però que en realitat és la vacuïtat, més enllà dels vuit extrems de l’elaboració conceptual. A través d’aquests enfocs, sobre la base de l’explicació dels dos nivells de la realitat, s’adonen completament de l’absència de qualsevol jo personal o identitat fenomènica.[1]

 

Meditació

Respecte al seu camí i a la forma en què practiquen la meditació, els bodhisattvas s’adonen i s’entrenen per a desenvolupar la seva familiaritat amb la indivisibilitat dels dos nivells de la realitat i, sobre la base de la meditació iòguica que uneix samatha i vipasyana, mediten seqüencialment en els trenta-set factors de la il·luminació durant el camí de l’entrenament.

 

Conducta

Practiquen les sis paramites en benefici propi i els quatre mitjans d’atracció [3] en benefici dels altres.

 

Resultats

Aconsegueixen el nivell de la budeidad, que és l’assoliment suprem tant en termes d’abandó com d’assoliment, ja que significa abandonar tot el que ha de ser eliminat, és a dir, els dos enfosquiments, i els enfosquiments habituals,[2] i aconseguir tot el que ha de ser reeixit, incloent-hi el coneixement de tot el que existeix i el coneixement de la seva naturalesa. Ells aconsegueixen els dos tipus de dharmakaya en benefici propi i els dos tipus de rupakaya en benefici dels altres.

 

Diferents categories de bodhisattves

  • Bodhisattva d’intel·ligència immediata
  • Bodhisattva d’intel·ligència gradual
  • Aryabodhisattva
  • Bodhisattva mahasattva

 

Notes

[1] [Nota del Traductor] Veure l’entrada Absència d’ego en aquesta Enciclopèdia de Dharma.

[2] [Nota del Traductor] Es parla de dos, tres o quatre tipus d’enfosquiments. Els dos serien els enfosquiments emocionals i els enfosquiments cognitius, si s’afegeix un tercer tipus són els enfosquiments habituals. El quart tipus són els enfosquiments kàrmics. Podeu consultar la descripció de cadascun d’aquests quatre tipus d’enfosquiments en aquesta Enciclopèdia de Dharma.

[3] [Nota del Traductor] Els “quatre mitjans d’atracció” es refereixen a quatre qualitats del mestre espiritual amb les quals reuneix deixebles: (1) és generós, (2) el seu llenguatge és agradable, (3) ensenya a cada individu amb base en les seves necessitats particulars, i (4) actua en concordança amb el que ensenya (traduït de https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Four_ways_of_attracting_disciples)

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Bodhisattva de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Bodhisattva)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’agost de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.