Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Manjushri

Mañjushri

(Sànscrit Mañjuśrī; tibetà འཇམ་དཔལ, jampal འཇམ་དཔལ་དབྱངས་, jampalyang) o  Mañjughosha (sànscrit Mañjughoṣa; tibetà འཇམ་དབྱངས་, jamyang)

 

El bodhisattva Mañjushri

 

Mañjushri és:

  1. un dels vuit grans bodhisattves que van ser els deixebles més propers del Buddha. En aquesta forma, a vegades apareix de color verd blanquinós i sosté un lliri per a simbolitzar la renúncia a les emocions pertorbadores.
  2.  la personificació del coneixement i la saviesa de tots els buddhes, els quals es representen tradicionalment amb una espasa a la dreta i un text a la mà esquerra.

Jamyang Khyentse Wangpo va dir:

En termes definitius, Mañjushri, ara ets, i des del principi sempre has estat, un buddha genuí, en qui totes les qualitats de l’abandó i la realització s’han perfeccionat íntegrament, perquè vas travessar completament els deu bhumis, com el [bhumi] Joiós i així successivament, i vas purificar els dos enfosquiments, juntament amb qualsevol tendència habitual latent, fa molts eons incalculables.

No obstant això, des d’una perspectiva merament provisional, apareixes com el principal de tots els bodhisattves i demostres els mitjans d’entrenament com a bodhisattva en presència de tots els victoriosos i els seus hereus en les deu direccions.

A més, des de la perspectiva del mantrayana, no hi ha cap dubte que tu, Mañjushri, ets un buddha. De fet, això fins i tot s’afirma en els sūtres. En el sūtra Desplegament de la Terra Pura de Mañjushri, per exemple, es diu que has completat els deu bhumis. I en altres dos sūtres, el Sūtra Shurangama-samadhi i el Sūtra Angulimala, se’t nomena clarament un buddha.

 

Ensenyances per a aprofundir

PDF: «Manjushri, l’espasa flamejant» 

Vídeo: «Mantra de Manjushri» – Margot Reisinger, Lama Tenzin Sangpo

PDF: «El Sutra del Corazón de la Percepción de la Sabiduría» 

Video: «La Sabiduría» – Xavier Puigdevall

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Manjushri de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Manjushri)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma l’abril de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.