Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Kyabgön Phakchok Rinpotxé

Kyabgön Phakchok Rinpotxé

(Tibetà སྐྱབས་མགོན་འཕགས་མཆོག་རིན་པོ་ཆེ་)


Va néixer al 1981 fill de Tsikey Chokling Rinpotxé i la seva esposa Dechen Paldron. El seu avi va ser
Tulku Urgyen Rinpotxé. És el germà gran de Khyentse Yangsi Rinpotxé. Es un dels sustentadors del llinatge del Chokling Tersar de l’Escola Nyingma i també un dels posseïdors del tron del Llinatge Taklung Kagyu de Riwoche. Phakchok Rinpotxé ha rebut una gran abundància de transmissions, empoderaments i instrucciones de grans mestres com ara Dilgo Khyentse Rinpotxé, Dudjom Rinpotxé i Trulshik Rinpotxé. No obstant això, els seus principals mestres són el seu avi, el difunt Kyabje Tulku Urgyen Rinpotxé i el difunt Kyabje Nyoshul Khen Rinpotxé, dels qui va rebre instruccions directes sobre la naturalesa de la ment.

Phakchok Rinpotxé va rebre una educació tradicional en la Dzongsar Shedra a l’Índia, on li van concedir el títol de khenpo després de completar, amb només set anys, el pla d’estudis tradicional de nou anys en filosofia budista. A més, va rebre la transmissió del llinatge complet del Chokling Tersar de Tulku Urgyen Rinpotxé i de Kyabje Tsikey Chokling Rinpotxé, així com la transmissió del llinatge de la Gran Perfecció per part de Nyoshul Khen Rinpotxé.

L’estil d’ensenyament de Phakchok Rinpotxé és directe i aborda les necessitats dels qui acudeixen a les seves ensenyances; és tradicional, sense comprometre gens ni mica els mètodes de pràctica i transmissió; i és molt accessible, capaç de transmetre el significat profund d’una manera que pugui ser entès  per persones d’amb antecedents i orígens variats.

En l’actualitat, Phakchok Rinpotxé és abat de diversos monestirs al Nepal. Presta assistència a diversos monestirs i centres de pràctica al Tibet, presideix com a director de nombrosos centres de Dharma a Amèrica del Nord i Àsia, i ensenya àmpliament en centres de Dharma arreu del món. A través d’organitzacions com la Chokgyur Lingpa Foundation, supervisa vigorosament una àmplia gamma de projectes humanitaris al sud d’Àsia. També és el Mestre Vajra –l’autoritat espiritual que està facultada per a transmetre les ensenyances Vajrayana i les seves pràctiques relacionades i dirigir aquestes pràctiques en una assemblea de grup–, en el monestir Ca-Nying Shedrub Ling a Kàtmandu, Nepal.

Com a practicant iogui amb una família i la responsabilitat de les institucions monàstiques, Phakchok Rinpotxé està profundament familiaritzat amb totes dues formes de vida i pràctica. La vida de Rinpotxé defineix el que significa ser un practicant del Dharma en el món actual, i emfatitza que un practicant ha de trobar un equilibri en la seva vida. Ha d’haver-hi una base d’estudi i contemplació per a comprendre els punts de vista profunds de les ensenyances del Buddha, i la pràctica ha d’emfatitzar-se de tal manera que redueixi genuïnament la inclinació a l’ego i les emocions negatives a través d’una varietat de mètodes i pràctiques. L’activitat altruïsta ha d’abordar les necessitats tant d’aquells que formen part de la pròpia comunitat i més enllà, com una expressió de la compassió i la saviesa que es conrea en la pràctica. Aquests són alguns dels principis fonamentals que Rinpotxé practica i ensenya als seus propis deixebles.

Línia de tulkus (encarnacions) de Phakchok Rinpotxé

Encarnacions anteriors

 • Dharmevajra
 • Ananda
 • Lhalung Palgyi Dorje
 • Rechung Dorje Drak

Els Phakchok Rinpotxé que li precedeixen

 1. Tashi Wangyal Ngawang Drakpa Damchö Puntsok (n. 1688), el tretzè tron del monestir de Riwoche.
 2. Tashi Drakpa Gyaltsen (mort als 62 anys), quinzè posseïdor del tron del monestir de Riwoche.
 3. Chöying Lhundrup (mort en 1829), el dissetè posseïdor del tron del monestir de Riwoche.
 4. Rinchen Lhundrup Drakpa Kunsel Nyima (n. 1830), dinovè posseïdor del tron del monestir de Riwoche.
 5. Ngawang Kunga Namgyal (n. 1913), vint-i-unè posseïdor del tron del monestir de Riwoche.
 6. Ngawang Jikmé Drakpa Tubten Namgyal (mort en 1979), vint-i-dosè posseïdor del tron del monestir de Riwoche.
 7. Tendzin Jigmey Drakpa (n. 1981), actual posseïdor del tron del monestir de Riwoche.

 

Samye Institut

Samye Institute és la organizacion que aglutina les activitats del Dharma de Kyabgön Phakchok Rinpoche. La seva plataforma en línia (samyeinstitute.org) ofereix eines i formació que permeten als practicants de tots els nivells practicar amb autenticitat i confiança. Inclou ensenyaments en línia i en viu, instrucció, retirs i esdeveniments derivats de les autèntiques tradicions de saviesa budista que permeten als practicants de tots els nivells practicar amb autenticitat i confiança. Una plataforma per a la construcció de la sangha i la comunitat.

 

Publicacions en espanyol

Radicalmente Feliz: Guia de usuario para una mente plena. Editorial Gaia, 2019. ISBN 9788484458203

D’altres publicacions en anglès

 • In the Footsteps of Bodhisattvas. Shambala Publications Inc., 2020. ISBN 9781611808377

Enllaç al Arbre del Llinatge

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Phakchok Rinpoche en Samye Institute i Rigpa Wiki:
https://samyeinstitute.org/instructors/phakchok-rinpoche/
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=phakchok_rinpoche
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=phakchok_rinpoche_incarnation_line
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el febrer de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.