Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Vajrasattva

Vajrasattva

(Sànscrit Vajrasattva; tibetà རྡོ་རྗེ་སེམས་དཔའDorje Sempa)

 

Saṃbhogakāya Vajrasattva i Vajratöpa [1]

Vajrasattva

El buddha sambhogakaya Vajrasattva és el sobirà de totes les famílies búdiques i maṇḍales. El llinatge de Dzogchen es remunta des del dharmakāya Samantabhadra fins al sambhogakāya —les cinc famílies búdiques i Vajrasattva, que són l’autoreflex del propi Samantabhadra. Aquesta és la transmissió directa de la ment.

Yukhok Chatralwa Chöying Rangdrol diu:

En el passat, mentre estava en el camí de l’aprenentatge, Vajrasattva va fer la següent aspiració:

En el futur, quan assoleixi la budeitat completa i perfecta, que aquells que hagin comès les cinc accions negatives amb retribució kàrmica immediata, o qualsevol dels seus compromisos amb el samaya hagi estat danyat, es purifiqui per complet de totes les seves accions nocives i deficiències amb tan sols escoltar el meu nom, pensar en mi, o recitant les cent síl·labes, el més majestuós de tots els mantres secrets! Fins que això succeeixi, que jo romangui sense despertar!

I:

Que pugui ser present davant tots aquells amb transgressions i ruptures dels compromisos de samaya i que pugui purificar tots els seus enfosquiments!

A causa de la força d’aquestes pregàries, les aspiracions il·luminades de Vajrasattva són diferents a les d’altres buddhes. En la seva naturalesa, encarna les cent famílies búdiques, les cinc famílies búdiques, etc. Atès que és el senyor omnipresent de les cent famílies búdiques i l’única família búdica del gran secret, no s’assembla a cap altra deïtat. Podries anar davant de tots i cadascun dels buddhes que habiten en les deu direccions i esforçar-te en aplicar els mètodes per a la confessió, però es diu que és millor practicar la confessió visualitzant al teu propi mestre, aquell de qui emanen tots els maṇḍales i cap a qui són reabsorbits, indivisibles de Vajrasattva.

 

Altres Manifestacions de Vajrasattva

Vajrasattva és una manifestació pacífica

  • la forma semi-airada de Vajrasattva és Vajravidarana (Tibetà: Dorje Namjom)
  • la forma airada és Vajrapani
  • la forma extremadament airada és Vajrakilaya

 

Notes

[1] Imatge presa d’https://www.bodhicittasangha.org/nyingma-lineage/

 

Ensenyances per a aprofundir

Enllaç: Mantra de les Cent Síl·labes

Vídeo: Mantra de les Cent Síl·labes cantat per Khenpo Sodargye

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Vajrasattva de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Vajrasattva)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al març de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, evita que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.