Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Yeshe Yang de Ba

Yeshe Yang de Ba

(Tibetà སྦ་ཡེ་ཤེས་དབྱངས)

 

Yeshe Yang de Ba, un dels deixebles principals de Guru Padmasambhava, va ser un dels 108 traductors que va viatjar a l’Índia i un dels vuit editors i cal·lígrafs de manuscrits que van transcriure les ensenyances més secretes del Mahaguru en termas. Guru Padmasambhava havia predit que Yeshe Yang seria un d’ells.

Yeshe Yang de Ba

Assoliments i gestes

Mentre meditava profundament, Yeshe Yang va aconseguir entendre com els pensaments sorgeixen i s’esvaeixen en la vasta expansió de la ment. La seva consciència es va estendre més enllà de l’espai i del temps fins a l’àmbit de l’absència de pensaments. En aquest estat de lucidesa de la Ment-mateixa, va viatjar per l’espai fins al regne de les dakinis i va rebre els codis eloqüents i apropiats per al registre de termas. Era conegut i respectat per la seva expressió clara i exacta.

Seguint les indicacions de Padmasambhava, va ocultar moltes de les seves ensenyances orals com a termas en diversos llocs secrets, com a roques, estanys profunds, coves i al cel.

Es va alliberar de tots els lligams mundans i es va convertir en un iogui consumat que era capaç de volar com un ocell. Va residir durant un temps en els boscosos de les muntanyes amb Sokpo Lhapal fins que, un dia, va volar cap al cel i va desaparèixer.

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de
l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base a la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 564.
(2) Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 105.
(3) Yeshé Yang, en Rigpa Wiki:(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Yeshé_Yang)
(4) Yeshe Yang of Ba en Dharma Dictionary:
(https://rywiki.tsadra.org/index.php/Yeshe_Yang_of_Ba)
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma a l’abril de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.