Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Sokpo Lhapal

Sokpo Lhapal

(Tibetà  སོག་པོ་ལྷ་དཔལ་)

 

 

Sokpo Lhapal, també conegut com Sokpo Palgyi Yeshe, va ser un dels vint-i-cinc deixebles principals de Guru Padmasambhava. Era un orfebre laic amb una gran fortalesa física que treballava de manera tradicional: amb les cames plegades, una manxa rudimentària i foc de carbó.

Nyak Jñanakumara [1] va reconèixer en Sokpo Lhapal els signes que seria un receptor i practicant apropiat de la sadhana de Vajrakilaya, així que el va prendre com a deixeble, li va donar ensenyances i transmissions de textos tàntrics, així com també comentaris orals.

Sokpo Lhapal

Assoliments i gestes

A través de la pràctica de la sadhana interna de Vajrakilaya, Sokpo Lhapal va purificar els poders analítics de la seva ment. En tres ocasions, mentre estava assegut davant la seva cova de meditació, va sotmetre als orgullosos enemics creats per la seva pròpia ment. Gràcies al seu gran domini de la ignorància i la il·lusió i el seu mestratge en la pràctica de Vajrakilaya, amb un sol gest era capaç de contenir coratjosament fins i tot a tigres salvatges.

Durant el concurs d’habilitats entre budistes i bonpos [2] organitzat pel rei Trisong Deutsen, Sokpo Lhapal va aconseguir que tigres, lleopards, ossos i els ossos bruns es tornessin tan mansos com gossos.

Amb el seu poder miraculós, en tres ocasions va apaivagar als enemics del seu mestre, Nyak Jñanakumara.

També va ser un dels mestres de Sangye Yeshe de Nubchen.

Notes

[1] [Nota del Traductor] També conegut com Yeshe Shonu.

[2] [Nota del Traductor] Els bonpos eren els seguidors de la tradició Bön del Tibet.

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de l’
Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base a la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 566.
(2)  Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 105.
(3) Sokpo Lhapal de Rigpa Wiki
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=sokpo_lhapal)
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al febrer de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.