Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Samatha

Samatha [1]         

(sànscrit śamatha, shamatha; tibetà ཞི་གནས་, shine)

Diagrama de la meditació samatha

 

Samatha és una pràctica de ‘romandre en calma’.

Hi ha dues pràctiques centrals de meditació en el camí budista: samatha i vipasyana (visió clara). El mètode de śamatha consisteix en treballar amb la ment conceptual. Quan ets capaç d’anar més enllà i assolir el domini de la saviesa de rigpa, es diu vipaśyana.

Etimologia

  • Del sànscrit śamatha: śama significa ‘pau’, tha significa ‘romandre’ o ‘estabilitat’.
  • Del tibetà ཞི་གནས shine: shi també significa ‘pau’, i ne és ‘romandre’.

Requisits previs de śamatha

Ringu Tulku Rinpotxé diu:

“Generalment, pel śamatha, necessitem el que s’anomena les ‘tres solituds’ del cos, la paraula i la ment. La solitud del cos i de la parla significa anar a un lloc apartat i romandre en silenci. La solitud de la ment significa estar lliure dels verins mentals”.

Tipus de Śamatha

Khenpo Ngakchung explica que el śamatha es divideix en śamatha amb objecte i śamatha sense objecte conceptual.

Śamatha amb objecte

Primer ve el ‘śamatha amb objecte’. Mantingues la teva ment en pensaments positius, per exemple, l’amor i el samadhi de l’amor, i fes ús de la rememoració, la vigilància i la prudència [2]. No deixis que la ment es distregui interiorment: així que no segueixis els pensaments passats, ni anticipis els futurs, ni et distreguis amb els pensaments presents sobre els objectes dels sis sentits.

Pel que fa a com de tibant o relaxada ha d’estar la teva ment, és una qüestió de trobar el teu propi equilibri, que s’adapti a la teva pròpia composició individual. Un cop assolit, simplement assenta la ment sense interferir-hi.

Śamatha sense objecte

En el ‘śamatha sense objecte conceptual’, la ment no se centra en un únic objecte, com, per exemple, l’amor, sinó que, sense manipular ni alterar la ment de cap manera, la deixes simplement tal com és, tranquil·la, espaiosa i a gust. De tant en tant, cal fer ús de la rememoració, la vigilància i la prudència.

 

Notes

[1] [Nota del traductor] ‘Śamatha’ és un terme en sànscrit que es pronuncia en català com ‘shamatha’, i així es troba escrit en alguns textos. El lector trobarà aquesta pràctica amb el seu nom en sànscrit: śamatha, o la seva pronunciació shamatha o com algunes de les seves traduccions, per exemple ‘romandre en calma’.

[2] [Nota del traductor] El lector pot consultar l’entrada disciplina en aquesta Enciclopèdia de Dharma per a tenir una descripció d’aquestes tres accions.

 

Ensenyances per a aprofundir

Llibre: «La gran perfección natural» de Ñoshul Kempo Rinpotxé

Pdf: “Emplazamiento continuo en meditación: Traer la mente de vuelta” de Tulku Mingmar Tsering

Video: “Experiencia, Sabiduría, Impermanencia” de Phakchok Rinpotxé

Video: «Dos tipos de meditación» de Xavier Puigdevall

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Shamatha de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Shamatha)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el març de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.