Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Lojong / Entrenament de la ment

Entrenament de la ment o Lojong

L’entrenament de la ment conegut amb el terme tibetà Lojong (tibetà བློ་སྦྱོང་ loyong) —que literalment es tradueix com “entrenar la ment” o “transformar la ment” — és un conjunt d’ensenyances que emfatitzen la pràctica de la bodhicitta i especialment la bodhicitta relativa i “l’intercanviar-nos pels altres”. Van ser introduïdes al Tibet per Atiśa al segle XI. A diferència de les ensenyances de lamrim, que també van ser introduïdes per Atiśa a la mateixa època i que poden ser practicades per qualsevol persona, les ensenyances de lojong estan destinades principalment als deixebles més capacitats i no es van ensenyar de forma àmplia fins a l’època de Geshe Chekawa (segle XII).

Significat literal

La paraula lo significa ment, però específicament la ment pensant no domada. Jong pot significar aprendre, exercitar, entrenar, purificar o refinar. Zenkar Rinpotxé explica que en aquest context jong significa usar remeis o antídots poderosos per a subjugar, domar o transformar la ment. [1]

Aquests potents remeis, que inclouen tant els mitjans hàbils com la saviesa, són utilitzats per a subjugar la inclinació a un mateix, basada en una falsa concepció del jo que està en l’arrel de tot sofriment. Els mètodes de la saviesa, com l’anàlisi meditativa, condueixen a la realització de l’absència d’identitat, mentre que els mitjans hàbils se centren en el desenvolupament de la gran compassió, a través de les pràctiques meditatives d’igualar-nos amb els altres (tibetà བདག་གཞན་མཉམ་པ་ , dak shen ñam pa), intercanviar-nos pels altres (tibetà བདག་གཞན་བརྗེ་བ་, dak shen che wa) i considerar als altres com més importants que nosaltres (tibetà བདག་ལས་གཞན་གཅེས་པ).

Notes

(1) Alak Zenkar Rinpotxé, Haileybury, 12 d’abril de 2012.

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Lojong de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Lojong).
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el gener de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.