Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tsikey Chokling Rinpotxé

Tsikey Chokling Rinpotxé (1953-2020)

(Tibetà རྩི་ཀེ་མཆོག་གླིང་རིན་པོ་ཆེ་)

Al 1953 va néixer Lungtok Gyatso, el segon fill de Tulku Urgyen Rinpotxé, que va ser reconegut a Tsurphu per Sa Santedat el 16è Gyalwang Karmapa com la quarta reencarnació de Terchen Chokgyur Dechen Lingpa. Li va ser donat el nom de Gyurme Dewe Dorje, formalment conegut com Tsikey Chokling Rimpotxé.

Al 1959, Chokling Rimpotxé i el seu germà gran Chokyi Nyima Rimpotxé es van matricular a l’Escola de Joves Lames a Dalhousie, l’Índia. Als 11 anys, tots dos van tornar a Sikkim i van entrar al Monestir de Rumtek, seu del 16è Karmapa, on, un al costat de l’altre, es van embarcar en la seva educació monàstica avançada.

A Rumtek, Tsike Chokling Rimpotxé va completar un ardu curs d’estudis sota la guia de nombrosos mestres budistes destacats, encapçalats pel mateix SS Karmapa. Amb Khenchen Thrangu Rimpotxé, va estudiar filosofia budista, amb el Venerable Tingui Rimpotxé va dominar l’entrenament detallat en el ritual Vajrayana, i amb la guia de Kalu Rimpotxé va perfeccionar les Sis Doctrines de Naropa.

A més, Tsikey Chokling Rimpotxé va rebre la transmissió essencial de tot el llinatge Nyingma de Kyabje Dilgo Khyentse Rimpotxé i de Kyabje Dudjom Rimpotxé. Del seu pare, Tulku Urgyen Rimpotxé, Tsikey Chokling Rimpotxé va rebre en diverses ocasions la transmissió del llinatge del Chokling Tersar, la col·lecció de termes que va revelar el seu propi predecessor, el Primer Chokgyur Lingpa.

Tsikey Chokling Rinpotxé amb la seva esposa Sangyum Dechen Paldron
© Sangyum Dechen Paldron

Al 1974, Tsikey Chokling Rimpotxé i Chokyi Nyima Rinpotxé van deixar Rumtek i van viatjar per terra per a reunir-se amb els seus pares a Kàtmandu. Com a família, van seguir el mandat del 16è Karmapa i van superar totes les dificultats per a construir un dels monestirs més grans del Nepal, el Ca-Nying Shedrub Ling. Des d’aquest moment, Tsikey Chokling Rimpotxé va residir en el monestir exercint el rol de Mestre Vajra i presidint els intricats i poderosos rituals de Vajrayana realitzats per al benefici de la comunitat monàstica i la congregació laica.

Tsike Chokling Rimpotxé era un tertön i practicant laic amb esposa i quatre fills. El seu fill gran va ser reconegut per Sa Santedat el Dalai Lama com el setè Phakchok Rimpotxé, del llinatge Taklung Kagyü. El seu fill menor és la reencarnació de Dilgo Khyentse Rimpotxé, Khyentse Yangsi Rimpotxé. El passat 18 de desembre del 2020, a les 10.12 am. (horari de Singapur), La Seva Eminència, el quart Chokgyur Lingpa, Kyabje Tsike Chokling Mingyur Dewe Dorje Rimpotxé va passar gentilment al paranirvana amb tan sols 68 anys d’edat. La seva família l’acompanyava. Va romandre sis dies en estat meditatiu tukdam i a les 3 de la matinada del desè dia lunar de l’onzè mes tibetà, amb molts signes auspiciosos, va sortir del seu estat de samādhi.

PUBLICACIONS

  • Chokling Rinpotxé, Lotus Ocean: Seeds of the Sublime, Rangjung Yeshe Publications, 2001.
  • Chokling Rinpotxé, The Great Gate: A Guidebook to the Guru’s Heart Practice, Dispeller of All Obstacle, Rangjung Yeshe Publications, 2008. ISBN 962-7341-04-5.

Línia d’Encarnació Chokling
(Traducció de Rigpa Wiki)

Chokgyur Dechen Lingpa
(1829-1870)

Línia d’encarnació de Tsike Chokling

Segon Tsike Chokling Könchok
Gyurme Tenpe Gyaltsen
(1871-1939)

Tercer Tsike Chokling
(¿1940? -1952?)
Nascut a Yarlung; va morir als 13 anys
Va haver-hi dues reencarnacions

Quart Tsike Chokling
Tsike Chokling Rinpotxé
(1953-2020)
que residia a Boudhanath, Nepal,
el segon fill de Tulku Urgyen Rimpotxé

Quart Tsike Chokling
Kela Chokling
(1953?-2010)
que residia al Monestir Tsike, Tibet.

Enllaç al Arbre del Llinatge

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
 del original Chokling Rinpoche en los sitios web
de Samye Institute, Rigpa Wiki y Dharma Sun:
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Tsike_Chokling_Rinpoche
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Chokling_Incarnation_Line
https://dharmasun.org/teacher/Tsike-chokling-rinpoche/
https://samyeinstitute.org/announcements/message-phakchok-rinpoche-49th-day-parinirvana-kyapje-tsikey-chokling-rinpoche/

Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el febrer de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.