Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Vajrayana

Vajrayana

(Sànscrit vajrayāna; tibetà རྡོ་རྗེ་ཐེག་པ་, dorje tekpa)

Al vajrayana també se’l coneix com a ‘Vehicle Vajra’ o ‘Vehicle del Mantra Secret’. L’ensenyança i la pràctica del Vajrayana jeu en el cor de la tradició del budisme Mahayana del Tibet. Amb base en la motivació de la bodhicitta —que és el desig d’assolir, pel bé dels altres, l’estat de la completa il·luminació— el Vajrayana és una drecera que se centra en el cultiu de la percepció pura. Conté una gran varietat de mètodes poderosos per a acumular mèrit i saviesa amb la finalitat d’assolir ràpidament una directa realització de la naturalesa búdica i la naturalesa de la realitat mateixa. Mitjançant les pràctiques de visualització, recitació de mantres i meditació, la percepció ordinària es transforma en una percepció pura, que és una perspectiva o visió sagrada on tot es veu i s’experimenta de manera pura, en la seva veritable naturalesa.

 

És important recordar que aquests mètodes són solament mitjans hàbils i que no són la fita en si. Com diu Sa Santedat el Dalai Lama: “El budisme no es tracta de rituals, mantres, visualitzacions o cerimònies. Poden ser part d’ell, però el punt fonamental del budisme és transformar la ment”. Ell també explica que la paraula ‘mantra’ en el Vehicle del Mantra Secret significa “tot el que protegeix la ment”. Aquí el mantra protegeix la ment de la percepció ordinària. Aquest també és el significat real de ‘vajra’ en la paraula ‘Vajrayana’.

El Vajrayana no és un vehicle separat del Mahayana, sinó que de fet pertany al Mahayana com un vehicle que es distingeix pels seus mitjans hàbils.

Les quatre característiques distintives del Vajrayana

Encara que tant el Vehicle del Sutra com el Vehicle del Vajra (o Mantrayana) tenen com la seva última fita l’assoliment de la perfecta il·luminació, el Vajrayana difereix del Vehicle del Sutra en la manera en la qual s’obté. Existeixen quatre característiques distintives [1] que el fan superior:

  1. la visió lliure d’enfosquiments,
  2. els diversos mètodes de meditació,
  3. l’acció, que és sense dificultat, i
  4. les facultats summament agudes de l’individu. [2]

 

Com diu The Torch of the Three Methods:

དོན་གཅིག་ན་ཡང་མ་རྨོངས་དང༌། །

ཐབས་མང་དཀའ་བ་མེད་པ་དང༌། །

དབང་པོ་རྣོན་པོའི་དབང་བྱས་པས། །

སྔགས་ཀྱི་ཐེག་པ་ཁྱད་པར་འཕགས། །

Té la mateixa fita, però està lliure de tota confusió.
És abundant en mètodes i manca de dificultats.
És per a aquells de facultats agudes.
El Vehicle del Mantra és especialment sublim.

Notes

[1] Jamgön Kongtrul i Jokyab Rinpotxé també esmenten sis, set o dotze maneres en les quals el Mantrayana és superior al Sutrayana. Podeu veure The Light of Wisdom Vol. One, traduït per Erik Pema Kunsang (Boudhanath: Rangjung Yeshe Publications, 1999), pag. 154 i 280.

[2] Khenpo Ngawang Pelzang, A Guide to the Words of My Perfect Teacher (Boston & London: Shambhala, 2004), pag. 31.

 

Ensenyances per a aprofundir

Pdf: «Amigos de Dharma y percepción pura»  – Urgyen Tulku Rinpotxé

Video: “Padmasambhava (Guru Rinpoche) viene en nuestra ayuda”  de Xavier Puigdevall

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Vajrayana de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Vajrayana)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al desembre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.