Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tsemang de Denma

Tsemang de Denma

(Tibetà ལྡན་མ་རྩེ་མང་)

 

 

Tsemang de Denma, o Tse Mang, és un dels vint-i-cinc deixebles principals de Guru Rinpotxé. Va néixer a la vall Donin de la província de Kham al Tibet. Va ser un cal·lígraf tibetà que va inventar un nou estil de cal·ligrafia, donant-li una forma elegant. Va ser secretari i escriba del rei Trisong Deutsen i de Guru Padmasambhava. Era tan versat en l’escriptura que en Sanglingma [1] es fa esment d’ell com “Tsemang de Denma, el més eminent en escriptura ràpida”.

Tsemang de Denma

Tsemang va transcriure moltes ensenyances que es van ocultar com a termas i que més tard van ser descoberts per tertöns. Aquests encara es conserven al Tibet, entre ells el Deshek Düpa (tibetà བདེ་གཤེགས་འདུས་པ) [2] relacionat amb el Drubpa Kagye (tibetà སྒྲུབ་པ་བཀའ་བརྒྱད ). [3]

A més, va ser un erudit rigorós del sànscrit, va traduir i va editar les notes a peu de pàgina dels textos de Padmasambhava i va percebre la intenció dels seus significats gràcies a la perspicàcia del seu enteniment.

Després de rebre la transmissió del Vajrayana de Padmasambhava i estudiar els textos tàntrics, Tsemang va practicar moltes sadhanas. A través d’aquesta pràctica va assolir la completa realització, la claredat de la ment no dual que està lliure dels enfosquiments que ocasionen les distincions de temps i espai, i va obtenir el siddhi de la memòria perfecta, o la “memòria que no oblida”, amb la qual cosa era capaç de recordar perfectament i recitar els sutras i els tantras durant dies sencers.

Va passar una vida tranquil·la vivint en els boscos i les muntanyes.

Les seves posteriors encarnacions inclouen als il·lustres Situpas.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Sanglingma és el nom curt que s’utilitza per a fer esment a una de les biografies de Padmasambhava, escrita per Yeshe Tsogyal, qui la va ocultar com un terna en Sanglingma (Temple de Coure) al segle XII, i que va ser revelat per Nyang Rak Nyima Oser. El famós traductor Erik Pema Kunsang la va traduir a l’anglès amb el títol The Lotus Born: The Life Story of Padmasambhava, i existeix la traducció al català amb el títol El Nascut del Lotus. La Biografia de Padmasambhava escrita per Yeshe Tsogyal, Shabda Edicions.

[2] [Nota del Traductor] Deshek Düpa significa “Assemblea de Sugatas” o “Unió de Sugatas” i és un cicle important d’ensenyances connectades amb la secció de sadhanas del Mahaioga.

[3] [Nota del Traductor] El Drubpa Kagye són les Ensenyances de les Vuit Sadhanas corresponents als vuit herukas o vuit deïtats yidam principals del Mahaioga amb els seus corresponents tantras i sadhanas.

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de l’
Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base en la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 572.
(2) Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 106.
(3) Denma Tsemang En: Rigpa Wiki
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=denma_tsémang)
(4) Denma Tsemang En: Dharma Dictionary
(https://rywiki.tsadra.org/index.php/denma_tsemang)
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al febrer de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.