Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Terma

Terma

(Tibetà གཏེར་མ་, terma)

Terma fa referència als “tresors” o ensenyances espirituals que Guru Rinpotxé i Yeshe Tsogyal van amagar a la terra o a les ments dels deixebles perquè fossin revelades en el moment apropiat pels “descobridors o reveladors de tresors”:  els tertöns.

 

Yeshe Tsogyal va ocultar Termas juntament amb Guru Rinpotxé

Jamgön Kongtrul i Jamyang Khyentse Wangpo van recopilar molts d’aquests Termas en més de seixanta volums, el Rinchen Terdzö [Tresor dels Preciosos Termas]. El Llinatge dels Termas, juntament amb el Kama Nyingma [1], són les dues formes de transmissió de les ensenyances de l’Escola Nyingma.

Tulku Thondup escriu:

“Per tal d’evitar que les ensenyances profundes i els objectes sagrats del Tantra es barregessin, diluïssin o perdessin en el futur, i per tal de preservar el poder de les seves benediccions per als futurs seguidors, Guru Rinpotxé i Yeshe Tsogyal els van ocultar. Aquests es descobreixen en el moment apropiat per mestres realitzats a través del seu poder il·luminat.” [2] [3]

Categories de Termas

Els Termas es divideixen en dues categories, segons la forma en què van ser ocultats o poden ser descoberts:

  • Termas de terra (tibetà ས་གཏེར་, sa ter), que utilitzen objectes físics, i
  • Termas mentals (tibetà དགོངས་གཏེར་, gong ter), descoberts en el flux mental del tertön.

Per al descobriment dels Termas de terra s’utilitzen materials com ara escriptures simbòliques en pergamins de color groc per tal de “despertar” el Terma en la ment del tertön. Per al descobriment dels Termas mentals no existeixen objectes o elements físics de suport. En el cas de diversos Termas mentals, veure o escoltar paraules simbòliques o sons en visions provoca el descobriment del Terma. [4]

  • Un altre tipus de Terma en la tradició Nyingma són les ensenyances o Termas de Visió Pura (tibetà དག་སྣང་, dak nang).
  • Sogyal Rinpotxé escriu:

La literatura ‘Terchö’ pot tenir tres parts: Làmina, Dzogchen i Tukje Chenpo (tibetà བླ་རྫོགས་ཐུགས་གསུམ་, la dzog tuk sum), és a dir,

  • les sadhanas pacífiques i furioses del Guru (en tibetà Lama),
  • ensenyances sobre Dzogchen, i
  • cicles de sadhanas d’ Avalokiteshvara (en tibetà Tukje Chenpo).

Termas descoberts per Chokgyur Lingpa.
La imatge daurada  al centre és un kutsab conegut com
Ngödrub Palbar i va ser descobert en Tsike Norbu Punsum. [5]

Una altra forma de divisió dels Termas és en les categories de Kagye, Gongdü i Phurba.[6]

La Tradició Terma  

Dodrupchen Jigme Tenpe Nyima va escriure
un tractat sobre la tradició Terma

Tulku Thondup explica la Tradició Terma del Tibet de la següent manera:

En diverses tradicions espirituals del món hi ha molts casos de descobriment d’ensenyances i objectes a través del poder místic. Així mateix, en les diferents tradicions i llinatges del Budisme, tant a l’Índia com al Tibet, han tingut lloc nombrosos descobriments místics d’ensenyances i objectes.

A l’Escola Nyingma del Budisme tibetà, la tradició d’ocultar i revelar les ensenyances i els materials de valor religiós a través del poder místic dels éssers il·luminats és la més prevalent i destacada. Aquesta tradició de descobriment místic es coneix en tibetà com Ter (‘Tresors’), Terma (‘Tresors Espirituals’) o Terchö (‘Tresors del Dharma’ o ‘Tresors d’Ensenyances’). [7]

La font principal de La Tradició Terma a l’Escola Nyingma és Guru Padmasambhava. [8]

Mentre transmetia ensenyances esotèriques als seus deixebles més realitzats al Tibet, Guru Padmasambhava va ocultar moltes d’elles juntament amb les benediccions del seu flux mental il·luminat en la naturalesa de la consciència intrínseca de les ments dels seus deixebles a través del poder de la “transmissió d’encàrrec mental” (tibetà གཏད་རྒྱ་, et gya). D’aquesta manera, el mestre i el deixeble s’unien com un només en les ensenyances i en la realització d’aquestes. En aquest moment, el mestre ocultava les ensenyances i benediccions, els assoliments esotèrics, com a Termas en la naturalesa pura de les ments dels seus deixebles a través del seu poder il·luminat i feia aspiracions perquè els Termas poguessin ser descoberts pel bé de tots els éssers quan arribés el moment apropiat. [9]

Chagdud Tulku Rinpotxé va escriure:

En propagar les ensenyances del Buddha entre la societat xamànica que dominava el Tibet en aquell moment, Padmasambhava va veure clarament que algunes ensenyances haurien d’esperar un moment més apropiat per a tirar arrels. Les va ocultar fins que uns certs grans practicants […] les revelessin i les fessin florir. [10]

Notes

[1] [Nota del Traductor] El Kama Nyingma és la col·lecció d’ensenyances “kama” (tibetà བཀའ་མ, kama), el Llinatge de Transmissió Oral de l’escola Nyingma.

[2] Tulku Thondup Rinpotxé, Masters of Meditation and Miracles, editat per Harold Talbott (Boston: Shambhala, 1996).

[3] És per això que el traductor B. Allan Wallace es refereix als Termas com a ‘càpsules espirituals del temps’.

[4] [Nota del Traductor] El Bardo Tödrol, també conegut com el “Llibre Tibetà dels Morts”, és un Terma de tipus mental.

[5] Tulku Thondup Rinpotxé, Hidden Teachings of Tibet, imatges centrals.

[6] Sogyal Rinpotxé, Dzogchen and Padmasambhava, p. 74.

[7] Tulku Thondup, Enlightened Journey: Buddhist Practice as Daily Life, p. 93-94.

[8] Ibid, p. 95.

[9] Ibid, p. 96.

[10] Chagdud Tulku, Lord of the Dance (Junction City: Padma Publishing, 1992), p. 11.

Ensenyances per a aprofundir

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Terma de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Terma)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al novembre de 2022.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.