Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tonglen

Tonglen

(Tibetà གཏོང་ལེན་, tong len)

El tonglen és la pràctica de ‘donar’ o ‘enviar’ (tibetà གཏོང་ tong) felicitat i benestar, i ‘rebre’ o ‘prendre’ el dolor i el sofriment.[1] El tonglen és part de les instruccions d ‘entrenament de la ment’, en tibetà lojong, que el Senyor Atisha va portar al Tibet i que estan específicament relacionades amb la bodhicitta relativa.

En paraules molt senzilles, la pràctica de tonglen de donar i rebre consisteix a prendre el sofriment i el dolor dels altres i donar-los la pròpia felicitat, benestar i pau mental. El tonglen utilitza la respiració com el mitjà per a fer-ho. Com va escriure Geshe Chekhawa: “Donar i rebre haurien de practicar-se alternadament. Aquesta alternança hauria de basar-se en la respiració com el mitjà”.

Sa Santedat el Dalai Lama diu:

Per a poder realment transferir la pròpia felicitat als altres i prendre directament els seus sofriments és una cosa que només és possible en molt pocs casos; ocorre quan un té una relació molt especial amb l’altre individu que es basi en una afinitat kármica, l’origen de la qual provingui, potser, d’una vida passada. Per què llavors conrear aquesta actitud? Perquè a través d’ella s’obté una gran força de caràcter, valentia i entusiasme, i millora la pròpia pràctica del desenvolupament de la bodhicitta.

 

Sogyal Rinpotxé diu:

De totes les pràctiques que conec, la pràctica de tonglen és una de les més útils i poderoses. No conec cap altra pràctica que sigui tan efectiva per a destruir l’aferrament a un mateix, la pròpia sobrevaloració, l’egocentrisme i l’abstracció, que són l’arrel de tot el nostre sofriment i de la nostra duresa de cor.

 

Fonts

En molts textos de l’Índia i del Tibet es fa referència a la pràctica del Tonglen, per exemple: el Bodhicharyavatara de Shantideva; Els set punts d’entrenament mental de Geshe Chekhawa; Els vuit versos d’entrenament mental de Langri Thangpa; les Trenta-set pràctiques dels bodhisattvas; el Lam Rim (el camí gradual) i en el Semñi Ngelso (tibetà སེམས་ཉིད་ངལ་གསོ) de Longchenpa. També existeixen instruccions especials d’aquesta pràctica que s’han transmès a través de la tradició oral.

Notes

[1] D’acord amb Alak Zenkar Rinpotxé seria més requereixo cridar a aquesta pràctica de duk tonglen, la qual cosa es traduiria com ‘donar felicitat i prendre sofriment’.

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Tonglen de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Tonglen#cite_ref-1)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al decembre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.