Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Konchok Jungne de Langdro

Konchok Jungne de Langdro

(Tibetà ལང་གྲོ་དཀོན་མཆོག་འབྱུང་གནས)

 

Konchok Jungne de Langdro, també conegut com Langdro Lotsawa, va ser un dels vint-i-cinc deixebles de Padmasambhava. Originari de Chak Tanak a la regió de Langdro a Tsang (Tibet), va ser un ministre influent a la cort del Rei Trisong Deutsen.

Konchok Jungne de Langdro

Assoliments i gestes

En ser un dels deixebles propers de Guru Padmasambhava, va rebre la transmissió de les extenses ensenyances del Mahaguru. En profunda relaxació de cos i ment, va contemplar la indivisibilitat de l’aparença i el buit, de la mateixa manera que el vent no pot separar-se de l’aire, i va descobrir en la seva ment l’enteniment suprem que ho abasta tot, com l’espai. Era capaç de produir llampecs i raigs mitjançant la iracunda daga de la seva percepció clara, els quals podia llançar com a fletxes cap a on ho desitgés per a alliberar de l’ansietat i la timidesa als éssers humans i no humans.

Durant els debats amb els bonpos [1], Konchok Jungne es va asseure damunt d’una foguera sense cremar-se. Al final de la seva vida, el cos d’aquest iogui i traductor es va transformar en una expansió de llum.

 

Encarnacions

Entre les seves reencarnacions principals es troben els grans tertons [2] Ratna Lingpa, Dzogchen Pema Rigdzin i Jamyang Khyentse Wangpo, qui es diu que és l’emanació de la seva activitat.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Els bonpos són els seguidors de la tradició pre-budista bön del Tibet.
[2] [Nota del Traductor] Els tertons són els reveladors dels tresors espirituals, terma, amagats per Guru Padmasambhava. Per a saber-ne més, podeu veure l’entrada ‘Terton’ en aquesta Enciclopèdia de Dharma.

 

 

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de
l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base a la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 590.
(2) Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 108.
(3) Langdro Könchok Jungné en Rigpa Wiki
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=langdro_könchok_jungné
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma a l’abril de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.