Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Quatre incommensurables

Els quatre incommensurables

Els quatre incommensurables 1 (Sànscrit caturapramāṇa; Tibetà ཚད་མེད་བཞི།, tseme shi) són:

 

  • Equanimitat (Tibetà བཏང་སྙོམས།, tangñom), que és el desig que els éssers s’alliberin de l’actitud d’inclinació a uns i d’aversió a uns altres.
  • Amor (Tibetà བྱམས་པ།, champa), que és el desig que els éssers tinguin felicitat i les seves causes.
  • Compassió (Tibetà སྙིང་རྗེ།, ñingche), que és el desig que els éssers estiguin lliures del sofriment i de les seves causes.
  • Alegria (Tibetà དགའ་བ།, gawa), que és el desig que els éssers romanguin feliços i la seva felicitat augmenti fins i tot més.

Com practicar els quatre incommensurables

Equanimitat

En principi necessitem entrenar la ment en l’equanimitat. La forma en què actualment estem inclinats cap als nostres amics i som agressius amb els nostres enemics és un error que prové de no examinar la situació a fons. En realitat, els anomenats “enemics” d’avui han estat, en el curs de les nostres moltes vides passades, amics volguts que ens han ajudat enormement. I aquells als quals actualment considerem els nostres “amics” han estat els nostres enemics en vides passades, havent-nos causat un mal considerable.

El noble Katyayana va dir:

“Ell menja la carn del seu pare, mentre colpeja a la seva pròpia mare

i bressola a la seva falda a l’enemic que va matar;

l’esposa rosega els ossos del seu marit.

El saṃsāra és suficient per a riure-se’n a riallades!”

Reconeix que aquest prejudici, que actualment fa que vegem a algunes persones com els nostres amics i a d’altres com els nostres enemics, és el resultat d’haver caigut sota el poder de la ignorància. Entrena la teva ment fins que sentis una actitud benvolent, com la que tens ara amb la teva mare i el teu pare actuals, per a tots els éssers, especialment per als teus “enemics” i aquells que et posen obstacles.

2. Amor

Llavors, atès que aquests éssers t’han mostrat exactament la mateixa bondat que els teus pares actuals, conrea l’amor per a tots ells i desitja’ls felicitat per a retribuir la seva bondat passada. Entrena’t per a ser com els pares que cuiden a un nen petit, o una mare ocell que cuida a les seves cries, de manera que duguis a terme totes les teves accions de cos, parla i ment amb el propòsit d’assegurar la felicitat i el benestar dels altres.

3. Compassió

Conrea la compassió, que és el desig que els éssers s’alliberin del sofriment. Imagina un pres que està a punt de ser executat, o un animal a l’escorxador, i posa’t al seu lloc, o imagina que ells són la teva pròpia i benvolguda mare. Quan experimentis per ells un intens sentiment de compassió, gairebé insuportable, considera que, encara que el que experimenta aquest sofriment no és en realitat la teva mare o el teu pare en aquesta vida, ell o ella ha estat la teva mare i el teu pare incomptables vegades al llarg de les teves innombrables vides. Practica el cultiu d’aquesta compassió fins que sentis per tots els éssers que senten exactament la mateixa compassió que sents cap al teu propi pare i la teva pròpia mare.

4. Alegria

Sempre que vegis a algú que és ric i poderós, i que aparentment gaudeix de tots els plaers dels regnes superiors, o sempre que vegis a algú que posseeix les qualitats del coneixement i la realització d’acord amb les escriptures, no sentis per ell ni ressentiment ni enveja, encara que consideris que és el teu enemic. En canvi, seu-te alegre i demana el desig que les seves riqueses i poder augmentin encara més. I resa per a què tots els éssers conscients puguin experimentar el mateix tipus de bona fortuna. Entrena la teva ment d’aquesta manera, una vegada i una altra.

Si en practicar l’entrenament de la ment en aquests quatre incommensurables procedeixes gradualment —primer considerant als teus propis pares, després incloent-hi als teus amics i familiars, i finalment ampliant la pràctica als teus enemics— arribaràs a sentir el mateix amor i compassió pels teus enemics que pels teus pares. Aquesta és la mesura del teu entrenament mental.

Notes

  1. Sobretot en la tradició Pali aquests quatre incommensurables es coneixen sovint com els quatre brahmaviharas o llars de Brahma (Tibetà ཚངས་པའི་གནས་བཞི་, Wyl. tshangs pa’i gnas bzhi)
  2. Aquesta secció està basada en Arousing Bodhichitta del Comentari Ngöndro de Chökyi Drakpa.

Ensenyances per a aprofundir

Video: «Los Cuatro Inconmensurables – El Amor (I)» Xavier Puigdevall

Video: «Los Cuatro Inconmensurables – El Amor (II)»Xavier Puigdevall

Video: «Los Cuatro Inconmensurables – La Alegría» – Xavier Puigdevall

Video: «Los Cuatro Inconmensurables – La Compasión» – Xavier Puigdevall

Video: «Los Cuatro Inconmensurables – La Ecuanimidad» – Xavier Puigdevall

 


 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Four Immeasurables de Rigpa Wiki.
(http://www.rigpawiki.org/index.php?title=Four_immeasurables).
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma el febrer de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.