Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Dorje Dudjom de Nanam

Dorje Dudjom de Nanam

(Tibetà སྣ་ནམ་རྡོ་རྗེ་བདུད་འཇོམས།)

 

 

Dorje Dudjom de Nanam va ser un dels vint-i-cinc deixebles principals de Guru Padmasambhava. En una vida anterior, Dorje Dudjom va construir la gran estupa de Boudhanath a Kàtmandu, Nepal juntament amb tres germans que renaixerien en el futur com Padmasambhava, Shantarakshita i el rei Trisong Deutsen. En aquella ocasió, va prometre als tres germans que ell es convertiria en el seu missatger. Quan la força d’aquesta promesa va madurar, Dorje Dudjom va renéixer com a tal en el clan de Nanam a Tsarung. Més tard es va convertir en un dels emissaris del rei Trisong Deutsen que, acompanyat de Palgyi Senge i Shakyaprabha, va viatjar a l’Índia per a convidar a Padmasambhava al Tibet i, a Mangyul, va implorar de nou al Mahaguru Padmasambhava que vingués al Tibet Central. En tornar d’aquest viatge, es va convertir en un dels principals consellers i ministres del rei, així com un dels deixebles més propers de Padmasambhava.

Dorje Dudjom de Nanam

Assoliments i gestes

A la cerimònia d’iniciació a la gran sadhana dels vuit mandales que Padmasambhava va concedir als seus deixebles, la flor d’iniciació de Dorje Dudjom va caure sobre el mandala de Vajrakilaya. A través de la pràctica d’aquesta sadhana [1] Dorje Dudjom va assolir la perfecció en les dues etapes de desenvolupament i compleció [2], amb la que va ser capaç de travessar fàcilment la matèria sòlida. Un dia, mentre meditava en una cova en completa foscor, va tenir una visió de la finalització de la construcció del temple a Samye. D’alguna manera va aconseguir sortir de la cova segellada a través d’una petita escletxa a la roca, deixant al seu pas un passadís de grans dimensions, el qual avui dia encara es pot veure.

Durant la seva iniciació en el Mandala de la Unitat, la seva flor va caure en el Heruka Jigten Choto. Mitjançant aquesta pràctica i, en assolir que la seva ment, lliure de fabricacions, habités en el seu estat natural, Dorje Dudjom va ser capaç de desplaçar-se en l’espai tan lliure com el vent i viatjar a altres continents amb la velocitat d’un instant de pensament.

 

Encarnacions

Padmasambhava va donar moltes ensenyances als seus deixebles durant el temps que va passar al Tibet. Es va predir que les ensenyances rebudes i destinades a ser descobertes per la futura encarnació de Dorje Dudjom de Nanam, anomenat Rigdzin Godem, serien importants per als futurs descendents del Rei Trisong Deutsen

Així, en una vida posterior, Dorje Dudjom ara reencarnat com Rigdzin Godem (1337-1408), va tornar a Tsarung, a la roca vermellosa denominada El lloc on nien els ocells, on va traduir molts textos tàntrics i va comunicar les ensenyances del Vajrayana al llinatge del seu clan.

Entre altres de les seves encarnacions estan:

Lekden Dudjom Dorje (1512-?)

Pema Trinley (1641-1718), el gran vidyadhara del Monestir de Dorje Drak al Tibet Central

Entre les seves més recents encarnacions es compten Lerab Lingpa i Sogyal Rinpotxé.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Una sadhana és un text que conté el mètode de pràctica per a l’assoliment de les qualitats d’una deïtat en particular, en aquest cas, Vajrakilaya.

[2] [Nota del Traductor] Aquestes dues etapes corresponen a la pràctica del Mahaioga dins del Tantra.

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de
l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base a la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 562.
(2) Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 105.
(3) Nanam Dorje Dudjom En: Dharma Dictionary
(https://rywiki.tsadra.org/index.php/nanam_dorje_dudjom)
(4) Nanam Dorje Dudjom en Rigpa Wiki,
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=nanam_dorje_dudjom).
Amb base en relats orals sobre la vida de Nanam Dorje Dudjom per part de Khenpo Jigme Phuntsok, (Lerab Ling, 24 d’agost de 1993)
i Nyoshul Khen Rinpoche (Lerab Ling, estiu de 1996).
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al maig de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.