Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Tsoknyi Rinpotxé

Tsoknyi Rinpotxé

(Tibetà ཚོགས་ གཉིས་ རིན་པོ་ཆེ་) o Ngawang Tsoknyi Gyatso (nascut el 13 de març de 1966)

Sa Santedat el 16è Gyalwang Karmapa va reconèixer al tercer Tsoknyi Rinpotxé com l’encarnació de Drubwang Tsoknyi Rinpotxé. És un gran mestre reconegut de les tradicions Drukpa Kagyü i Nyingma, i el posseïdor del Llinatge Ratna Lingpa i del Llinatge Tsoknyi. Des de 1991, Tsoknyi Rinpotxé ha ensenyat en la tradició Dzogchen, comunicant les enseyances antigues amb la ment moderna, i és un d’aquests rars mestres d’estil alegre i esclaridor que atreu tant a principiants com a practicants avançats. Els seus principals mestres van ser Khamtrul Rinpotxé Dongyü Nyima, el seu pare Tulku Urgyen Rinpotxé, Dilgo Khyentse Rinpotxé, Nyoshul Khen Rinpotxé i Adeu Rinpotxé.

Sobre Tsoknyi Rinpotxé

Durant més de 25 anys, Tsoknyi Rinpotxé ha ensenyat a estudiants d’arreu del món sobre la naturalesa més íntima de la ment en la tradició budista tibetana. Nascut en una família famosa pels seus assoliments espirituals, va ser identificat quan encara era un nen petit com el tercer Tsoknyi Rinpotxé i va rebre l’educació especial i la criança d’un tulku, o lama reencarnat. Entre els seus mestres es troben alguns dels mestres més reconeguts del Tibet. Àmpliament reconegut com un destacat mestre de meditació, és autor de tres llibres. En castellà: “Abre tu corazón, abre tu mente. Despertar al poder del amor”; en anglès: “Carefree Dignity” i “Fearless Simplicity”.  Tsoknyi Rinpotxé ensenya arreu del món en més de 50 centres de retir per a monjos i monges que segueixen la seva direcció espiritual. El seu projecte humanitari més actual és completar una gran escola per a nenes empobrides al Nepal amb currículums educatius budistes occidentals i tradicionals. La seva calidesa personal, humor i atenció compassiva enriqueixen i animen enormement la seva ensenyança.

Els seus nous coneixements sobre la psique occidental li han permès ensenyar i escriure d’una manera que toca la nostra consciència més profunda, utilitzant metàfores, històries i imatges que apunten directament a la nostra experiència quotidiana.

Rinpotxé és un d’aquests rars mestres l’estil alegre dels quals, però esclaridor, atreu tant a principiants com a practicants avançats. És veritablement un pont entre la saviesa antiga i la ment moderna. Té un gran interès en el diàleg continu entre la recerca occidental, especialment en neurociència, i els practicants i acadèmics budistes.

Un aspecte extraordinari de la vida i obra de Tsoknyi Rinpotxé és el suport espiritual i material que brinda a un gran nombre de monges al Tibet i al Nepal. Centenars de monges estudien i practiquen en les seves ermites al Nepal; i a la regió de Nangchen, a l’est del Tibet, al voltant de 2.000 monges i 900 monjos estan sota la seva cura.

Continua amb un llegat iniciat per Tsoknyi Rinpotxé I a mitjans del segle XIX, que va consistir en crear un sistema vibrant de centres de pràctica i ermites amb estàndards de pràctica extremadament rigorosos que permetrien a milers de dones, lluitar pel fruit de les pràctiques budistes tibetanes: gran amor i compassió i profunda llibertat. Aquest sistema va ser reconegut al Tibet pel compromís i la profunda realització dels seus practicants, amb molts grans mestres donant-hi testimoniatge de la seva excel·lència. Les monges viuen vides dures i senzilles, imitant a antics savis budistes com Milarepa, i no obstant això tenen una alegria i una resplendor internes palpables i contagioses.

Després dels canvis revolucionaris en les dècades de 1960 i 1970 a la Xina i al Tibet (que van resultar en la pèrdua de tots els monestirs existents), algunes de les monges més grans van mantenir les seves pràctiques en coves i van suportar grans dificultats per a poder sobreviure en les altes muntanyes de la regió de Nangchen. A través del seu immens amor i cura per la tradició, una vegada madures les condicions, van començar a reconstruir els centres de pràctica i ermites des de zero i a ensenyar a una nova generació de monges.

En assabentar-se que el seu mestre de llinatge estava novament actiu i ensenyant, un petit grup d’aquestes monges va caminar des de Nangchen fins al Nepal a la recerca de Tsoknyi Rinpotxé. La presència viva d’un mestre es considera una gran benedicció, ja que el mestre encarna la calidesa i la integritat de les ensenyances i imparteix les transmissions del llinatge.

L’activitat de Tsoknyi Rinpotxé contribueix en gran manera a la preservació del Buddhadharma a Orient, al mateix temps que nodreix el seu creixement a Occident. La seva dedicació a l’ensenyança es basa en la seva creença que el preciós Buddhadharma pot portar pau i harmonia al món.

Línia d’encarnació Drubwang Tsoknyi

Encarnacions anteriors

  • Rechungpa
  • Ratna Lingpa

Les encarnacions de Drubwang Tsoknyi

  1. Drubwang Tsoknyi , Padma Drimé Özer (1828 / 49-1904)
  2. Segon Tsoknyi (¿1905? -¿1965?)
  3. Tsoknyi Rinpotxé , Ngawang Tsoknyi Gyatso (n. 1966)

Publicacions en castellà

D’altres publicacions en anglès

  • Fearless Simplicity: The Dzogchen Way of Living Freeely in a Complex World , inclou un pròleg de Sogyal Rinpotxé (Boudhanath, Hong Kong & Esby: Rangjung Yeshe Publications, 2003) ISBN 9-62-734148-7
  • Carefree Dignity: Discourses on Training in the Nature of Mind (Boudhanath, Hong Kong & Esby: Rangjung Yeshe Publications, 1998)

Enllaç al Arbre del Llinatge

 

Crèdits

Compilat, traduït i adaptat per l’equip de traductors de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser, de la informació de Tsoknyi Rinpotxé en Tsoknyirinpoche.org y Rigpa Wiki:
https://tsoknyirinpoche.org/rinpoche/
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Tsoknyi_Rinpoche
https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Drubwang_Tsoknyi_Incarnation_Line
Publicat en l’Enciclopedia de Dharma al febrer de 2021. 

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.