Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Palgyi Dorje de Lhalung

Palgyi Dorje de Lhalung

(Tibetà ལྷ་ལུང་དཔལ་གྱི་རྡོ་རྗེ་)

 

 

Palgyi Dorje de Lhalung és un dels vint-i-cinc deixebles principals de Guru Padmasambhava. Va néixer prop de Lhasa, a Kungmo Che [1]. A la seva joventut va ser enviat a les fronteres orientals on va servir com a guàrdia protegint la frontera entre la Xina i el Tibet i va vèncer a moltes forces xineses. Però aviat es va sentir aclaparat per la tristesa davant la impermanència de tota l’existència i, a l’escoltar sobre els grans mestres budistes a Samye, va renunciar al seu lloc i va partir amb els seus dos germans cap al Tibet central. Allí va estudiar amb Vimalamitra, qui el va ordenar monjo juntament amb els seus germans, i Padmasambhava li va atorgar el vot del bodhisattva, els empoderaments i les instruccions del Vajrayana.

Palgyi Dorje de Lhalung

Després que Guru Padmasambhava deixés el Tibet, Palgyi Dorje va vagar per les muntanyes, detenint-se només per a meditar en diverses coves, com en el Canó Blanc de Tsib i a Yerpa. Un dia, mentre estava meditant al cim d’una muntanya, un vent sobtat el va portar cap al cel, molt lluny, a una bella muntanya apartada, i des d’aquest moment va descobrir que posseïa molts poders extraordinaris. A partir de llavors, deixant que la seva ment descansés sense pensaments discursius, va poder passar lliurement a través de les roques i volar de muntanya en muntanya allà on volgués.

Anys més tard, mentre meditava en una cova, li van arribar informes de l’anihilació de budistes per part del rei Langdarma [2] i es va disposar a alliberar aquest rei boig de cometre més crims. Es va vestir de negre i, muntat en un cavall blanc que havia cobert amb carbó, va arribar a Lhasa i va trobar al rei Langdarma assistint a una dansa ritual. Palgyi Dorje es va unir als ballarins, va esperar el moment adequat i, amb compassió, va llançar la fletxa fatal que va matar al rei, amb la qual cosa el va alliberar i va posar fi a la persecució del budisme al Tibet. Palgyi Dorje va fugir immediatament. Va rentar al seu cavall al  riu Tsangpo que era a la vora i es va dirigir cap a Kham, a l’est del Tibet, on va viure de nou a les muntanyes i va continuar practicant sadhanas pel bé de tots els éssers que sofreixen. Després d’una llarga vida de solitud, el seu cos es va transformar en un arc de Sant Martí de llum i va desaparèixer.

També se’l pot trobar amb els següents noms:

  • Palgyi Dorje
  • Palkyi Dorje
  • Palgyi Dorje Wangchuk
  • Lhalung Palgyi Dorje

Encarnacions

Entre les seves reencarnacions es troben:

 • el tulkus Drubwang Pema Norbu (Penor Rinpotxé),
 • Phakchok Rinpotxé de l’escola Taklung
 • el tulku de Surmang Trungpa
 • Kusum Lingpa.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Altres narracions de la vida de Palgyi Dorje de Lhalung esmenten a Drom Alt com el seu lloc de naixement.

[2]  [Nota del Traductor] El rei tirànic Langdarma, germà del gran rei del Dharma Ralpachen, va ser el perseguidor de la sangha budista al Tibet central durant cinc anys de regnat. Durant aquest breu regnat va estar prop d’erradicar per complet el budisme al Tibet. 

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de l’
Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base en la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 588.
(2)  Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 108.
(3) Lhalung Palgyi Dorje de Rigpa Wiki
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=lhalung_palgyi_dorje)
(4) Palgyi Dorje of Lhalung de Dharma Dictionary
(https://rywiki.tsadra.org/index.php/palgyi_dorje_of_lhalung)
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al febrer 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.