Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Shri Singha

Shri Singha

(Tibetà ཤྲི་སིང་ཧ)

 

Shri Singha va ser un dels primers mestres del llinatge Dzogchen. Va néixer a la ciutat de Shokyam en el regne de Khotan, situat en l’actual província xinesa de Xinjuang. Els seus primers mestres van ser Hatibhala i Bhelakirti.

 

Shri Singha

D’acord amb Guru Tashi Tobgyal en Ocean of Wondrous Sayings, mentre Shri Singha viatjava a Serling, va rebre una profesía de Avalokiteshvara qui li va indicar que havia d’anar a l’ossera Sosaling per a assegurar l’assoliment màxim. Després de diversos anys, Shri Singha es va trobar amb Mañjushrimitra en l’ossera de Sosaling i va romandre amb ell durant 25 anys rebent els seus ensenyaments i practicant-les.

Una vegada que va transmetre totes les instruccions orals, el gran mestre Mañjushrimitra va dissoldre la seva forma corporal en una massa de llum. Shri Singha va plorar desesperadament i va pronunciar cançons de profund anhel pel seu mestre; llavors Mañjushrimitra va tornar a aparèixer i li va donar un petit cofre fet de substàncies precioses. Aquest cofre contenia les paraules finals de Mañjushrimitra, una instrucció vital anomenada Gomnyam Drugpa (les sis experiències de meditació). En rebre aquesta transmissió, Shri Singha va aconseguir la confiança suprema. Més tard va trobar en Bodhgaya els manuscrits dels tantras que Mañjushrimitra havia amagat anteriorment, i els va portar a la Xina, on va classificar la Secció de les Instruccions Essencials (tibetà མན་ངག་སྡེ  mengak de) en quatre cicles: l’extern, intern, secret i el més secret i insuperable.

D’acord amb la tradició Khandro Nyingtik, Shri Singha també va rebre ensenyaments directament del mestre de Mañjushrimitra, el buddha nirmanakaya Garab Dorje, en l’ossera de Sitavana.

Entre els deixebles de Shri Singha es troben quatre mestres excepcionals: Jñanasutra, Vimalamitra, Padmasambhava i el traductor tibetà Vairotsana.

L’últim testament de Shri Singha, el qual va conferir al seu deixeble Jñanasutra abans de passar al cos d’arc de Sant Martí, es diu Serbu Dunpa (tibetà གཟེར་བུ་བདུན་པ) o els set claus.

Ensenyances per a aprofundir

 

 

Crèdits

Traduït per l’equip de traductors de l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
dels originals:
(1) Shri Singha en Rigpa Wiki: https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Shri_Singha y
(2) Shri Singha en Dharma Dictionary: https://rywiki.tsadra.org/index.php/Shri_Singha.
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al juny de 2023.

 

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.