Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Drenpa Namkha

Drenpa Namkha

(Tibetà དྲན་པ་ནམ་མཁའ; sànscrit: Indragarbha)

 

 

 

Drenpa Namkha va néixer al segle VIII a Khyunglung Ngulkhar. Els relats de la història de la seva vida difereixen molt. Les tradicions bön [1] i budista tardanes afirmen que Drenpa Namkha va ser un mestre important per als seus respectius llinatges. Els seguidors bön el consideraven una encarnació del fundador de la tradició bön, i un important sustentador del seu llinatge. El consideren el pare dels dos importants mestres bön Tsewang Rigdzin i Pema Tongdrol. Les fonts bön reconeixen la conversió de Drenpa Namkha al budisme; no obstant això, afirmen que va ser un mitjà hàbil per a defensar la tradició bön, que es creia perseguida en aquell moment.

Drenpa Namkha

Segons fonts budistes, Drenpa Namkha, també conegut com Tenpa Namkha, Phungbön Gomar o Kyerpön Chenpo, va ser un consumat sacerdot bön que es va convertir al budisme, [2] i un dels vint-i-cinc deixebles principals de Padmasambhava.

Drenpa Namkha va traduir diversos textos budistes, especialment dues sadhanas (sànscrit sādhana) o manuals rituals (D 1671 i D 1672) per al Sarvabuddhasamāioga, un important tantra del Mahaioga. Per a aquestes traduccions va treballar juntament amb els erudits indis Gulendragupta (al D 1671) i Anandagarbha (al D 1672). A més va recopilar i va organitzar molts de textos avançats del budisme, particularment de la secció Semde del Dzogchen. També va difondre les traduccions, comentaris i ensenyances orals de Guru Padmasambhava. [3] Es creu que Drenpa Namkha és l’autor de diversos termas que després van ser revelats per diversos tertöns. [4]

Assoliments i gestes

Drenpa Namkha va ser present en els debats que es van dur a terme entre els seguidors del bön i els deixebles de Padmasambhava. Va afirmar que una persona que havia assolit la màxima realització no necessitava fer distincions entre bönpos i budistes. Es va elevar al cel, va colpejar la lluna i el sol com un parell de címbalos i va dir: «No hi ha necessitat de fer distincions en la saviesa lluminosa de l’àmbit comú a tots els éssers sensibles». [5]

Drenpa Namkha va tallar un floc del seu cabell amb una navalla d’or i Guru Padmasambhava el va introduir al mandala del Vajrayana. Va meditar en boscos i muntanyes i va assolir l’estat del despertar suprem, lliure de l’agitació dels fenòmens. Amb un sol gest era capaç de domar i reunir els yaks salvatges de les planes del nord del Tibet. Va ensenyar el Dharma a molts altres éssers que vagaven pels regnes de l’existència cíclica [6]

Notes

[1] [Nota del Traductor] El bön (tibetà བོན་) és l’antiga religió indígena del Tibet. Encara que el terme “bön” s’usa sovint per a referir-se a la religió pre-budista del Tibet, segons David Snellgrove, els bön eren només una classe de sacerdots entre altres, i el terme “bön” només va començar a utilitzar-se com una etiqueta per a una religió organitzada una vegada que el budisme es va introduir al Tibet. Avui dia el bön és un sistema de creences i pràctiques que han estat influenciades pel budisme.

[2] En: Tulku Thondup, Masters of Meditation and Miracles: Lives of the Great Buddhist Masters of Índia and Tibet, (Boston: Shambhala, 2014): 107.

[3] Mandelbaum, Arthur. Drenpa Namkha. Publicat a l’agost de 2007 a Treasury of Lives.

[4] Mandelbaum, Arthur. Drenpa Namkha. Publicat a l’agost de 2007 a Treasury of Lives.

[5] En: The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, p. 582.

[6] [Nota del Traductor] L'”existència cíclica” és una altra manera de referir-se al “samsara” (veure “samsara” en l’Enciclopèdia de Dharma).

 

 

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de l’
Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base en la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Editorial Dharma Publishing: 1978, p. 582.
(2) Drenpa Namkha de Rigpa Wiki
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=drenpa_namkha)
(3) Tulku Thondup, Masters of Meditation and Miracles: Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet, (Boston: Shambhala, 2014): 107.
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al gener de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.