Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Jnanakumara de Nyak

Jnanakumara de Nyak

(Tibetà གཉག་ཛྙཱ་ན་ཀུ་མ་ར།)

 

Jñanakumara de Nyak, també conegut com Yeshe Shonnu, és un dels vint-i-cinc deixebles propers de Guru Padmasambhava. Va néixer al clan Nyak a Yarlung, Tibet, a mitjans del segle vuitè. Tenia pigues amb forma de doble vajra al seu coll, per la qual cosa també se’l coneix amb el nom de Gyalwe Lodrö.

El rei Trisong Deutsen el va enviar a l’Índia per a convidar a Shantarakshita al Tibet. Més tard va rebre d’aquest últim l’ordenació monàstica, per la qual cosa es va convertir en un dels primers monjos tibetans.

Jnanakumara de Nyak

Jñanakumara també va ser un traductor expert que va rebre la transmissió del que s’anomena “Els Quatre Grans Rius de Preceptes” (en tibetà བཀའི་ཆུ་བབས་ཆེན་པོ་བཞི) [1] dels grans mestres Padmasambhava, Vimalamitra, Vairotsana i Yudra Nyingpo. Va treballar estretament amb Vimalamitra en la traducció de tantras del Mahaioga, Anuioga i el Semde de l’Atiioga [2]. Va assolir el mestratge dels sutras i tantras i va transcriure moltes traduccions antigues i ensenyances de l’escola Nyingma.

 

Assoliments i gestes

En la cerimònia d’iniciació a la gran sadhana dels vuit mandales que Padmasambhava va concedir als seus deixebles, la flor d’iniciació de Jñanakumara, igual que la del rei Trisong Deutsen, va caure en el yidam Chemchok Heruka. Posteriorment va rebre la transmissió del Nèctar Medicinal (Dutsi Chechok) de Padmasambhava i, com a resultat de la pràctica, a la Cova de Cristall de Yarlung va extreure aigua de la roca massissa en penetrar la roca amb el seu dit. Es diu que aquesta aigua continua fluint al dia d’avui.

Va afrontar molts perills, fins i tot, en tres ocasions va estar en risc de perdre la vida. Va aprendre de Vimalamitra la pràctica de la sadhana de Vajrakila i, mitjançant el poder del seu siddhi, va eliminar totes les forces negatives.

Era capaç de transformar-se en diferents formes. En una ocasió, durant una estada amb Gyalwa Choyang en una cova a Yarlung, Jñanakumara es va manifestar com un corb per a veure si Gyalwa Choyang podia reconèixer-lo. En una altra ocasió, es va projectar com una cria de camell i va botar alegrement per la cova de meditació. En totes dues ocasions Gyalwa Choyang va saber immediatament de qui es tractava i va saludar amb afecte al seu amic.

Jñanakumara va ser un reconegut mestre, traductor i practicant dels tantras. Va tenir diversos deixebles, vuit principals, entre els quals estaven Sokpo Palkyi Yeshe i Otren Palkyi Shonnu.

 

Alias

Nyak Jñanakumara
Yeshe Shonnu
Gyalwe Lodrö
Nyak Lotsawa
Drime Dashar (el seu nom secret d’iniciació)

 

Encarnacions

Ram Shelmen
Nui Ösal
Khedrub Lodrö Gyaltsen
Khatok Gyurme Tsewang Chokdrub
Una de les seves últimes reencarnacions és Dabzang Rinpotxé, un contemporani del segle XIX de Jamgön Kongtrül Primer.

Notes

[1] [Nota del Traductor] Aquests quatre són: els comentaris dels textos, el llinatge d’escolta; les benediccions i empoderaments, i les tècniques pràctiques.

[2] [Nota del Traductor] Semde és el nom en tibetà per a la primera de les tres sèries o categories dels tantras del Dzogchen o Atiioga, la qual correspon a la sèrie de la ment. [Podeu veure l’entrada Dzogchen d’aquesta Enciclopèdia de Dharma]. 

Ensenyances per a aprofundir

 

 

 

Crèdits

Compilat, traduït i editat per l’equip de traducció de
l’Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser amb base a la següent bibliografia:
(1) The Life and Liberation of Padmasambhava. Padma bKa’i Thang, transcrit per Yeshe Tsogyal i redescobert per Terchen Urgyen Lingpa. (Trad. a l’anglès per Kenneth Douglas i Gwendolyn Bays) Dharma Publishing: 1978, p. 556.
(2) Masters of Meditation and Miracles, Lives of the Great Buddhist Masters of l’Índia and Tibet. Tulku Thondup. Shambala, South Àsia Editions: 2002 p. 102.
(3) Nyak Jnanakumara En: Dharma Dictionary
(https://rywiki.tsadra.org/index.php/nyak_jnanakumara)
Publicat en l’Enciclopèdia de Dharma al maig de 2023.

Aquest mantra de vint-i-sis síl·labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col·loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.