Asociación Bodhicitta

Escola de l'Ésser

Mediateca Meditativa

Enciclopedia de Dharma

Refugi

Refugi

(Sànscrit śaraṇa; pali saraa; tibetà སྐྱབས་འགྲོ་, kyab dro, o སྐྱབས་སུ་འགྲོ་བ་, kyab su drowa)

L’acte de refugiar-se és el fonament i l’entrada a tota la pràctica budista. És la base de tots els vots o compromisos i marca la distinció entre budistes i no budistes. Khenpo Ngakchung defineix l’acte de refugiar-se com “un compromís o resolució presa per buscar la protecció d’un objecte especial per por al patiment propi i aliè al samsara”.

 

Arbre de Refugi de Thukdrub Barche Künsel

La causa del refugi

La causa del refugi és la fe, concretament la fe irreversible.

L’essència del refugi

L’essència del refugi és acceptar les Tres Joies —és a dir, el Buddha, el Dharma i la Sangha— com el teu refugi, i comprometre’t decididament amb elles per alliberar-te de la por al teu propi patiment i al dels altres al samsara. Acceptes el Buddha com el teu guia, el Dharma com el teu camí i la Sangha com els teus companys.

Els objectes de refugi

 • Els objectes externs de refugi són les Tres Joies: Buddha, el Dharma i la Sangha. Ens refugiem en el Buddha com el nostre guia, en el Dharma com el camí i en la Sangha com els nostres companys.
 • Els objectes interns de refugi són les Tres Arrels: Lama, Yidam i Khandro.
 • L’objecte secret del refugi és la bodhicitta, l’estat natural indestructible que es realitza a través del mètode sublim especial dels canals (tibetà རྩ་, tsa), el vent intern (tibetà རླུང་, lung) i les essències (tibetà, ག ་ལེ་, tikle).
 • Els objectes definitius [1] del refugi, segons el Dzogchen, són els tres kaias inclosos a la naturalesa de la nostra pròpia ment: l’essència buida (tibetà ངོ་བོ་སྟོངས་པ་, ngowo tongpa རང་བཞིན་གསལ་བ་, rangshin salwa) i l’energia compassiva il·limitada (tibetà, ཐུགས་རྗེ་མ, rangshin salwa).

La durada del refugi

Els seguidors de l’Hinayana (o vehicle bàsic) es refugien temporalment mentre viuen i, en darrera instància, fins que aconsegueixen el seu objectiu particular. Els seguidors del Mahayana prenen refugi fins a assolir la completa il·luminació.

Refugi causal i resultant

Khenpo Sönam Tobden diu:

Hi ha un exemple que il·lustra la diferència entre el refugi causal i el resultant: imagina algú que és pobre i pateix. D’una banda, aquesta persona podria demanar ajuda a una persona rica que li doni refugi i protecció. Aquest seria el refugi causal. D’altra banda, aquesta persona podria pensar: “Ara faré el que pugui, per mi mateix, per fer-me ric”. Aquest seria el refugi resultant.

El comentari anomenat Semnyi Ngalso (Trobar consol i tranquil·litat en la naturalesa de la ment) diu:

En aquest sentit, segons el vehicle de les característiques, el desig d’assolir el dharmakaya últim i fer-lo en la pròpia ment és el refugi resultant; mentre que refugiar-se a les Tres Joies com a guies fins que s’hagi assolit l’èxit, creant així la causa per a la seva consecució, és el refugi causal. [2]

Els preceptes del refugi

Chökyi Drakpa diu:

 • Pel que fa als preceptes implícits en refugiar-se, hi ha tres coses que cal abandonar, tres coses que cal adoptar i tres preceptes suplementaris.
 • Pel que fa a les tres coses que cal abandonar, en primer lloc, una vegada que el practicant es refugia en el Buddha, ja no ha de buscar refugi extern en deïtats mundanes, com ara esperits locals, ni fer-los ofrenes. Quan un es refugia en el Dharma, s’ha d’abstenir de danyar altres éssers. Un cop es refugia en la Sangha, no s’ha de relacionar amb extremistes no budistes (tirthikas), ni amb algú el comportament del qual sigui contrari a les ensenyances.
 • Pel que fa a les tres coses que cal adoptar, havent-se refugiat en el Buddha, cal honrar i respectar qualsevol representació del seu cos, fins i tot un petit tros d’estàtua trencada. Havent-se refugiat en el Dharma, cal respectar les ensenyances escrites i procurar-ne la conservació, fins i tot els fragments de paper que continguin una sola síl·laba. En el passat, quan el Senyor Atisha va veure que un escrivà es ficava la ploma a la boca mentre escrivia, va cridar: “Atsama! Això no està bé!” Havent-se refugiat en la Sangha, fins i tot un tros de roba vermella o groga de les seves túniques t’hauria d’inspirar fe.
 • Com a preceptes complementaris, confia en el teu mestre espiritual i practica sense fer res que pugui agredir o entri en conflicte amb el seu cos, paraula o ment. Escolta les ensenyances i segueix el Dharma i la Sangha.

Patrul Rinpotxé diu:

En això, hi ha sis preceptes específics i cinc de generals. 

El gran mestre Atisha va ser anomenat el “Pandita del Refugi”.

Sis preceptes específics

Als preceptes específics, hi ha tres coses que cal adoptar i tres que cal abandonar.

Tres coses que cal adoptar

 1. Practica d’acord amb les paraules del Buddha i després, sense oblidar-les, generar fe i devoció. Mostra respecte fins i tot pels fragments trencats de les estàtues i imatges de Buddha.
 2. Esforça’t a estudiar, reflexionar i meditar sobre el sagrat Dharma. Mostra respecte fins i tot per les escriptures trencades que representen el Dharma.
 3. Respecta a la Sangha que és seguidora de Buddha, relaciona’t amb amics virtuosos i tracta fins i tot els petits trossos de tela groga com a objectes dignes de reverència.

Tres coses que cal abandonar

 1. Havent pres refugi en el Buddha, no has d’adorar déus que encara estiguin lligats al cicle del samsara.
 2. Havent pres refugi en el Dharma, no has d’infligir mal a cap ésser sensible.
 3. Havent pres refugi en la Sangha, no t’has de relacionar amb amics que tinguin opinions extremes.

Cinc preceptes generals

 1. No abandonis les Tres Joies, fins i tot a costa de la teva vida.
 2. Fins i tot a les iniciatives importants, no busquis d’altres mètodes.
 3. No interrompis la teva pràctica quotidiana.
 4. Anima’t a tu i als altres a refugiar-se.
 5. Rendeix homenatge al buddha de qualsevol direcció on viatges.

 

Notes

[1] [Nota del traductor] Hi ha diferents traduccions d’aquesta darrera categoria dels objectes de refugi que el lector podria trobar, per exemple: els objectes “últims”, “més interns”, “més secrets”, etcètera.

[2] De Yukhok Chatralwa Chöying Rangdrol, Taking Refuge https://www.lotsawahouse.org/tibetan-masters/yukhok-chatralwa/ngondro-compendium-2

Ensenyances per a aprofundir

Video: «Padmasambhava viene en nuestra ayuda» – Xavier Puigdevall


 

Crèdits

Traduït per l’equip de traducció de l’ Asociación Bodhicitta Escola de l’Ésser
de l’original Taking Refuge de Rigpa Wiki.
(https://www.rigpawiki.org/index.php?title=Taking_Refuge)
Publicat a l’Enciclopèdia de Dharma al novembre de 2021.

Aquest mantra de vint-i-sis síl.labes pertany al Tantra arrel  de Mañjuśrī .
Quan es col.loca dins d’algun text, prevé que la persona que trepitgi
o passi per sobre d’aquest text, acumuli  karma negatiu.